Домашен хляб с орехи Искали ли сте да направите домашен

...
Домашен хляб с орехи Искали ли сте да направите домашен
Коментари Харесай

Домашен хляб с орехи – направете тази вкусна рецепта за близките си

Домашен самун с орехи

Искали ли сте да извършите домакински самун, само че сте се страхували, че няма да се получи? Ако е по този начин, тогава тази рецепта е тъкмо това, което търсите. Днес ще разсеем мита, че печенето на самун вкъщи е сложна и уморителна задача.

Просто би трябвало да смесите всички съставки и да оставите тестото да почива. То ще се подготви единствено. За усет предлагаме да добавите сушени боровинки, мед и орехи. Благодарение на това хлябът се получава доста благоуханен.

Съставки:
пшенично брашно – 360 гр.
квас – 0,5 ч. л.
сол – 2 ч. л.
орехи – 100 гр.
сушени боровинки – 100 гр.
мед – 50 гр.
вода – 300 мл.

Приготвяне:
Пресейте 330 гр. брашно и го смесете със солта в огромна купа. Добавете маята и разбъркайте още веднъж.

Смелете орехите. Добавете ги в брашното дружно със сушените червени боровинки, разбъркайте. Добавете мед в топла вода и разбъркайте. Изсипете водата в брашното и разбъркайте с дървена лъжица. Няма потребност да омесвате тестото. Трябва да е лепкаво. Увийте купата с транспарантно фолио и поставете тестото за 12-18 часа на топло място.

Загрейте фурната на 220 градуса. Поставете вътре тавата да се загрее.

Поставете хартия за печене на масата и я поръсете с брашно. Потопете ръцете си в брашно, с цел да извадите тестото от купата.

Оформете самун от тестото. В никакъв случай не месете тестото, в противоположен случай въздушните мехурчета ще се спукат. Покрийте хляба с транспарантно фолио и го оставете за още 45 минути.

Отстранете фолиото. Извадете тавата от фурната и поставете тестото в нея. Покрийте и печете за 30 минути. През това време не отваряйте фурната и не махайте капака.

След половин час махнете капака и печете още 15 мин. Оставете хляба да изстине. Преди сервиране можете да го намажете от горната страна с мед.

Вижте още: Лек против високо кръвно налягане и холестерол

Отнема време, с цел да може тестото да нарасне. Но повярвайте ми, струва си. Вместо боровинки и орехи можете да поставите стафиди или други сушени плодове. Надяваме се убедихте, че печенето на самун вкъщи не е толкоз мъчно.

Приятен вкус!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР