Домакинствата не спират да харчат въпреки високите лихви и инфлацията,

...
Домакинствата не спират да харчат въпреки високите лихви и инфлацията,
Коментари Харесай

Високите цени подкрепят резултатите на потребителските компании

Домакинствата не стопират да харчат макар високите лихви и инфлацията, а производителите на потребителски артикули съумяват да подвигат цените и да реализират положителни резултати. Това е главният извод от излезлите до момента доклади на огромните американски компании за първото тримесечие, множеството от които надвишават упованията за продажби и облаги.

Домакинствата не стопират да харчат макар високите лихви и инфлацията, а производителите на потребителски артикули съумяват да подвигат цените и да реализират положителни резултати. Това е главният извод от излезлите до момента доклади на огромните американски компании за първото тримесечие, множеството от които надвишават упованията за продажби и облаги.

Към началото на май над 90% от фирмите в сегмента на потребителските артикули, където попадат известни имена като Coca-Cola и Procter&Gamble, регистрират за първото тримесечие по-добри от плануваните резултати, до момента в който общо за фирмите от S&P500 този индикатор е 80%, пресмята Bloomberg. В по-широката потребителска категория, включваща още коли, хотелски и ресторантьорски услуги и други, продажбите нарастват с 9.2% за тримесечието спрямо 3.5% общо за фирмите.

Ръководителите на световни бизнеси като Starbucks, Ford и Hilton споделиха при оповестяването на резултатите, че по-високите цени са подкрепили приходите. Тяхната дарба да трансферират повишените разноски към крайните консуматори им оказва помощ да поддържат облагите. Прогнозите им за бъдещето обаче стават все по-резервирани. " Поразително е какъв брой от тези огромни корпорации означават, че потребителите не престават да одобряват инфлацията, което е фрапантна разлика по отношение на нормата през последните 20 години ", написа Стивън Стенли, основен икономист в Santander US Capital Markets.
Реклама
По-добри от предстоящите продажби регистрират още McDonald`s и PepsiCo, които отдават резултатите на ценовата си тактика. " Компаниите в по-голямата си част към момента имат ценова мощ и наподобява тя не се забавя ", споделя Елън Хейзън, основен пазарен пълководец и портфолио управител във F.L. Putnam Investment Management.
Високото ползване продължава да подклажда инфлацията
Резултатите са в синхрон с формалните данни за американската стопанска система. Въпреки че, потребителските разноски се усилват с 3.7% - най-бързият ритъм за последните близо две години. Това се случва на фона на стегнат пазар на труда и растящи хонорари. Все още мощното търсене основава главоболия за Фед, който се пробва да охлади стопанската система, с цел да се оправи с изключително високата инфлация. Макар тя последователно да спада през последните месеци, към момента надвишава повече от двойно задачата от 2%. След шефът на централната банка Джером Пауъл приписа по-високите корпоративни облаги и маржове на несъответствията сред търсене и предложение. Централните банки в последно време обръщат все по-голямо внимание на.

Нещата наподобяват по-различно отвън потребителските браншове. Макар облагите на фирмите от S&P 500 за първото тримесечие да са по-добри от прогнозните, те са напът да се намалят с над 4% на годишна база и да отбележат четвърти следващ спад, съгласно данни, събрани от Bloomberg Intelligence.

Бизнес вложенията в Съединени американски щати пък значително са в застой, защото записват растеж от едвам 0.7% съгласно формалната статистика. Компаниите от време на време жертват бъдещия напредък, с цел да съкратят разноските от ново съоръжение или изследователска и развойна активност в сегашното, предизвестяват анализатори. Спадът на вложенията постоянно се оказва и предвестител на криза.
Реклама Свързани публикации Apple увеличи дивидента и разгласи 90 милиарда $ за назад изкупуване на акции 6 май 2023, 12:10 Фед увеличи лихвата си с още 0.25 пункта и алармира за вероятен завършек на нарастванията 4 май 2023, 06:47 Инфлацията в еврозоната още веднъж се покачва и доближи 7% през април 3 май 2023, 12:37 Борсовите индустриални компании при започване на 2023 година: от мощен растеж до внезапен спад 30 април 2023, 10:59 Централните банки: фирмите имат огромни маржове на облага 11 април 2023, 12:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР