Долната камара на парламента, Думата, гласува с 412 гласа за,

...
Долната камара на парламента, Думата, гласува с 412 гласа за,
Коментари Харесай

Русия направи първа стъпка към тестването на ядрено оръжие

Долната камара на Народното събрание, Думата, гласоподава с 412 гласа " за ", 0 гласа " срещу " и 0 гласа " въздържал се ", с цел да утвърди отдръпването на ратификацията на първото от трите четения, съобщи " Ройтерс ".

 

Русия съобщи, че задачата е да се възвърне паритетът със Съединените щати, които са подписали, само че в никакъв случай не са утвърдили контракта от 1996 година, и че няма да възобнови тестванията, в случай че Вашингтон не го направи.

Експерти по надзор на въоръженията обаче са обезпокоени, че Русия може да се доближава към тест, който би бил общопризнат като застрашителен сигнал от Запада в миг на засилена борба поради съветската война в Украйна.

 

През този век нито една страна, като се изключи Северна Корея, не е провеждала тест, включващ нуклеарен гърмеж. Най-малко един почитан съветски специалист по сигурността съобщи, че Русия би трябвало да изпита нуклеарна бомба като предизвестие към Запада, само че президентът Владимир Путин съобщи на 5 октомври, че не е подготвен да каже дали е нужен тест или не.

 

Бързото приемане на законопроекта за дератификация беше обезпечено, откакто предходната седмица 440 от 450-те депутати в Думата сложиха подписите си под него като вносители.

 

 

Въпреки че Русия отдръпва ратификацията, тя съобщи, че ще остане страна по ДПЗЯО и ще продължи да дава данни на световната система за наблюдаване, която предизвестява света за всеки нуклеарен опит.

 

Председателят на Народното събрание, член на Съвета за сигурност на Путин, съобщи, че Русия може да отиде по-далеч и ще държи Съединени американски щати в неопределеност по отношение на желанията си.

 

Постсъветска Русия в никакъв случай не е правила нуклеарен опит. Съветският съюз извърши последното си тестване през 1990 година, а Съединените щати - през 1992 година

 

Възобновяването на нуклеарните опити от страна на Русия, Съединените щати или Китай може да сложи началото на нова конкуренция в нуклеарното въоръжаване сред огромните сили, които стопираха нуклеарните опити в годините след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година, написа " Ройтерс ".

 

Андрей Баклицки, старши откривател в Института на Организация на обединените нации за проучвания в региона на разоръжаването, съобщи, че дератифицирането на ДПЗЯО от страна на Русия е част от " хлъзгавия път " към обновяване на опитите.

 

Той означи, че през февруари Путин е декларирал, че Русия би трябвало да " направи всичко допустимо " за осъществяване на тест при положение, че Вашингтон го направи, и че министърът на защитата Сергей Шойгу е посетил съветския полигон в отдалечения северен архипелаг Нова Земя през август.

 

Миналия месец CNN разгласява сателитни фотоси, на които се вижда, че през последните години Русия, Съединени американски щати и Китай са построили нови уреди на своите нуклеарни полигони.

 

В телефонно изявление Баклицки съобщи, че не счита, че съветски тест е неминуем, само че " колкото повече се върви в тази посока, толкоз по-малко огромно решение ще би трябвало да се вземе ", с цел да се пристъпи към подобен.

 

За доста учени и деятели обсегът на тестванията на нуклеарни бомби по време на Студената война демонстрира безумието на нуклеарната игра, която в последна сметка може да унищожи човечеството и да замърси планетата за стотици хиляди години.

 

Войната в Украйна обаче увеличи напрежението сред Москва и Вашингтон до най-високото равнище след Кубинската рецесия от 1962 година, тъкмо когато Китай се стреми да укрепи нуклеарния си боеприпас, с цел да отговори на статута си на нововъзникваща суперсила.

 

Путин съобщи, че не вижда нужда да трансформира съветската нуклеарна теория - документ, в който се акцентира, че Русия би наредила удар с нуклеарни оръжия единствено в случай че бъде нападната или в случай че съществуването на страната е застрашено от нахлуване с стандартни оръжия.

 

След влизането в действие на ДВЗЯО са извършени 10 нуклеарни опита. Индия организира два през 1998 година, Пакистан също два през 1998 година, а Северна Корея организира проби през 2006 година, 2009 година, 2013 година, два пъти през 2016 година и 2017 година, по данни на Организация на обединените нации.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР