Долината на френските крале предлага необятна комбинация от красиви пейзажи,

...
Долината на френските крале предлага необятна комбинация от красиви пейзажи,
Коментари Харесай

Добре дошли в Кло Люсе или къщата музей на Леонардо да Винчи

Долината на френските крале предлага необятна композиция от красиви пейзажи, богати лозови насаждения, спретнати къщи, мрежа от криволичещи безупречно гладки улици, употребявани най-вече от велосипедисти, и несъмнено крепости! В долината на река Лоара те са десетки, а всеки от тях крие забавни исторически обстоятелства и любопитни истории.

В Амбоаз с изключение на превъзходен палат, още едно място притегля туристи от цялата страна и от света. Това е „ Кло Люсе ” – имението, в което популярния занаятчия от епохата на Ренесанса Леонардо да Винчи прекарва последните години от живота си, споделя кореспондент на БГНЕС.

Имението „ Кло Люсе ” „ оцветява ” един от скатовете на Амбоаз, единствено на няколкостотин метра под двореца и централната туристическа улица. Кралският замък и по-малкият палат споделят, че са свързани с под земята тунел.

Днес „ Кло Люсе ” е парадайс за любопитни пътешественици от целия свят, където могат безусловно да се допрян до модели на изобретения на самия флорентински занаятчия.

Леонардо да Винчи е бил посетител на френския крал Франсоа I през последните три години от живота си преди гибелта си в Амбоаз през 1519 година.

Разходката в музея стартира от покоите на Леонардо и води към ателието, където е работил. Изложени са негови дневници, мемоари, чертежи и картини, има и доста принадлежности, с които е правил измервания и изследвания.

Видео съоръжения и 3D изображения ще ви върнат обратно във времето, когато Леонардо е бил на 64 години. Тогава той приема поканата на младия Франсоа I, прочут като " Кралят Слънце от XVI век ".

В Амбоаз Леонардо донася със себе си три от обичаните си картини, измежду които и Мона Лиза – всички те през днешния ден красят Лувъра в Париж. Именно копие на Джокондата следи с взор всичко, протичащо се в трапезарията.

Друга любопитна детайлности е, че по време на трите си години във френския град на брега на Лоара, Леонардо провежда разточителни празненства за двора и работил за основаването на съвършен град за Франсоа I в близкия Роморонтан – един от многото неосъществени планове.

След обиколката на къщата-музей идва ред на най-интересното, което „ Кло Люсе ” предлага – градината и паркът. Тук всеки клиент може да се допре до изобретенията на Леонардо, децата имат опция да влязат и ръководят бронираната кола, която съгласно историята е прадядото на танка.

Въздушният винт, послужил като идея за актуалния хеликоптер, заема централно място в двора на имението и е привлекателен център за децата.

В двора са показани макети в действителни размери на картечницата, на парашута на да Винчи и още доста други изобретения на италианеца от 15-ти век. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР