Док​ладът на организацията за Украйна предизвика гняв и осъждане, тя

...
Док​ладът на организацията за Украйна предизвика гняв и осъждане, тя
Коментари Харесай

Шефът на украинския отдел на Амнести интернешънъл подаде оставка

Док​ладът на организацията за Украйна провокира яд и наказание, тя не приема рецензиите

Шефката на украинския клон на "Амнести интернешънъл "(АИ) подаде оставка, като съобщи, че правозащитната организация е отхвърлила възражението ѝ против публикуването на отчет, в който се твърди, че украинските сили са изложили цивилни жители на съветски офанзиви, защото са се разположили в обитаеми места, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Вчера вечерта във Facebook Оксана Покалчук упрекна някогашния си шеф, че не е взел поради военните действителности в Украйна и опасенията на локалните чиновници, които са упорствали отчетът на АИ да бъде модифициран.

Докладът, оповестен в четвъртък, провокира гневни осъждания от страна на висши украински чиновници и рецензии от страна на западни дипломати, които упрекнаха създателите в неразбираеми изказвания, които като че ли приравняват отбранителните дейности на украинската войска с тактиката на нахлуващите руснаци.

"Болезнено е да призная, само че аз и управлението на "Амнести интернешънъл " се разделихме във връзка с полезностите ", написа Покалчук. "Вярвам, че всяка работа, осъществявана за богатството на обществото, би трябвало да регистрира локалния подтекст и да обмисля следствията. "

Покалчук съобщи, че нейният офис е изискал от управлението на организацията да даде на украинското министерство на защитата задоволително време да отговори на констатациите в отчета, и съобщи, че в случай че АИ не го направи, това ще подкрепи напъните на Кремъл за дезинформация и агитация.

"Убедена съм, че нашите изследвания би трябвало да се вършат задълбочено, като се имат поради хората, чийто живот постоянно зависи директно от думите и дейностите на интернационалните организации ", сподели тя.

В прессъобщение, което придружаваше публикуването на отчета, генералният секретар на "Амнести интернешънъл " Аниес Каламар съобщи, че организацията е "документирала модел на украинските сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато работят в обитаеми региони ".

"Заемането на отбранителна позиция не освобождава украинските военни от задължението да съблюдават интернационалното филантропично право ", съобщи тя в четвъртък.

Говорителят на съветското външно министерство цитира изказванията на "Амнести интернешънъл " като доказателство, че Украйна употребява цивилни жители като жив щит.

ТАСС добави, че АИ на 29 юли е изпратила до държавното управление на Украйна писмо, в което осведоми за своите заключения. "В това писмо ние изброихме голям брой градове и села, в които сме документирали описаните в информацията за медиите дейности, и предоставихме джи пи ес координатите на 24 места, в това число учебни заведения и лечебни заведения, в които – както удостовери АИ – са били ситуирани украински бойци ".

Множество западни учени в региона на интернационалното и военното право излязоха в обществените мрежи, с цел да отхвърлят изказванието на АИ за човешки щит. Те обявиха, че отчетът съдържа неприятни формулировки, които размиват правните разлики и подценяват бойните условия в Украйна, показва АП.

Украинските водачи, в това число президентът Володимир Зеленски и министрите на външните работи и на защитата, осъдиха остро отчета, който съгласно тях не дава картината за съветските бомбардировки на обитаемоте места и документираните набези против цивилни жители.

Каламар разгласява в петък известие в Туитър, в което отбрани работата на организацията и се прицели в нейните критици.

"Украински и съветски тълпи и тролове в обществените мрежи: през днешния ден всички те нападат следствията на Амнести. Това се назовава военна агитация, дезинформация, подвеждаща информация. Това няма да накърни нашата безпристрастност и няма да промени обстоятелствата ", написа тя.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба разгласява ядосан отговор на Каламар, в който упрекна организацията ѝ във "фалшив неутралитет " и в това, че без да осъзнава вреди на себе си и оказва помощ на Кремъл.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР