Документалният филм на проф. Златимир Коларов „Триптих за Димитър Димов”

...
Документалният филм на проф. Златимир Коларов „Триптих за Димитър Димов”
Коментари Харесай

Показват оригинални лекарства от Тютюн на Димитър Димов

Документалният филм на проф. Златимир Коларов „ Триптих за Димитър Димов” ще бъде прожектиран тази вечер в 18 часа в Дома на културата „ Борис Христов”.

С него, а и с откриването на изложбата „ Литературната аптека на Д. Димов “, ще бъде даден старт на седмицата отдадена на създателя на „ Тютюн” и „ Осъдени души”.

Филмът е 27-минутен и демонстрира писателя в три измерения - просвета, литература, съществуване. Понеже няма доста непокътнати документални фрагменти с писателя, в документалната лента ролята му извършва артистът Александър Жеков.

„ Включени са рисунки, текстове от писма и мисли на Димитър Димов. Има и изявленията с родственици. Филмът е пускан по Българска национална телевизия, само че за повторно след премиерата си през 2006 година, ще бъде прожектиран в зала”, изясни за „ Марица” създателят му проф. Златимир Коларов.

По специалност той е ревматолог, само че в това време е и създател на 20 документали кино лентата и няколко книги. Режисьор е преподавателката в НАТФИЗ Валентина Фиданова – Коларова.



Изложбата „ Литературната аптека на Д. Димов “ ще бъде открита в 17 часа. В нея ще бъдат показани достоверни опаковки на медикаменти разказани в романите на писателя. Те са от сбирката ва МУ-Пловдив.

Лекари и фармацевти от Университета ще опишат за медикаментите на един понятен език. Ще бъдат показани фотоси и документи от фонда на къща музей „ Димитър Димов”, които отразяват престоя му в град Пловдив.

Два дни преди Европейския ден на езиците - 26 септември, на 24-ти в 13.00 часа в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив български и задгранични студенти ще прочетат фрагмент от романа на разнообразни езици.

Четенето ще е модерирано от филолози от Департамента за езиково и профилирано образование.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР