Документалният филм на HBO „Да откриеш своя дом“ е вдъхновен

...
Документалният филм на HBO „Да откриеш своя дом“ е вдъхновен
Коментари Харесай

Българче от Крушари е герой в документален филм на НВО - slava.bg

Документалният филм на HBO „ Да откриеш своя дом “ е въодушевен от работата на фондацията на писателката Дж. К. Роулинг „ Лумос “, чиято задача е да приключи институционализацията на децата в международен мащаб до 2050 година В момента към 8 милиона деца порастват в домове за сираци и институции по целия свят.

Сърцеразбиващ и просветляващ „ Да откриеш своя дом “, обикаля градските улици и черни пътища и ни придвижва в пренаселените детски институции и споделя насладата от приемането на любов. Историите на тези шест деца са разнообразни, само че тъгата, последвана от наслада в живота е идентична.

От фамилии, които са разграничени в Хаити, до обществени служащи, които оказват помощ за събирането им в Непал, до отдадените приемни родители, които са поели деца с увреждания в Молдова и България - филмът преглежда по-задълбочено действителността, в която живеят 8 милиона деца, които сега са скрити от погледите ни в домове за сираци и институции. Шокиращата истина е, че над 80% от децата в домове за сираци през днешния ден не са същински сираци, а са разграничени от фамилиите си вследствие на беднотия, бедствия, война, наркомания, трафик, увреждания или дискриминация. Филмът предава объркващ портрет на събитията, които водят децата в институциите и в същото време вдъхва вяра за свят, в който всяко дете има семейство и дом.

Историята демонстрира шест фамилии в Молдова, Хаити, България, Непал, Бразилия и Индия, които са преодолели компликациите, съпътстващи институционализацията. С другите, обединени от трансформативната мощ на вярата и любовта, обезпечена от фамилията, филмът ни среща с Мария от Молдова, Исус от България, Баншу от Непал, сестрите Каролина, Катерина и Катлин от Бразилия и Ливия от Индия и техните фамилии. Исус от България е роден с тежки и комплицирани увреждания и е зарязан като бебе. До 13 години Исус живее в дома в село Крушари, дружно с още 38 деца, разпределени в 5 стаи. Домът в село Крушари е бил най-големият дом за деца и младежи с увреждания в България.

Закрит е през 2015-та година, а всички деца са изведени, благодарение на фондацията. Дима отива в дома като игротерпевт към „ Лумос “ и незабавно бива привлечена от красивите очи на Исус, който поради уврежданията си има телосложението на дете. Животът му до този миг е леглото, а единствената панорама – тавана над него. Дима е тази, която го извежда за първи път на открито. Днес той живее в безвредна и обгрижваща среда, дружно с Дима.

Всяка история е неповторима, само че обвързвана с общата тематика, че фамилията е обнадеждаваща, трансформираща и възстановителна среда за деца по целия свят. Оригиналният документален филм на HBO e режисиран от носителите на Emmy® Джон Алперт и Матю О`Нийл, а гласа на разказвача е на носителя на Oscar® Еди Редмейн. „ Да откриеш своя дом “ филм е наличен за гледане когато и да е в HBO GO. В онлайн стрийминг платформата HBO GO има над 290 заглавия модерна документалистика (256 кино лентата и 26 поредици), всички със надписи на български, което прави селекцията най-богатата налична, с професионален превод, за гледане когато и да е.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР