Документален филм за Афганистан на режисьорката Захра Мани, продуциран от

...
Документален филм за Афганистан на режисьорката Захра Мани, продуциран от
Коментари Харесай

Документален филм за Афганистан от Дженифър Лорънс е прожектиран в Кан

Документален филм за Афганистан на режисьорката Захра Мани, продуциран от Дженифър Лорънс, бе прожектиран премиерно в Кан, предадоха Ройтерс и Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Докато светът наблюдаваше Кабул и по какъв начин талибаните се връщат на власт през 2021 година след изтеглянето на американските войски, актрисата Дженифър Лорънс и продуцентът Джъстин Чароки се питаха какво могат да създадат, с цел да поддържат правата на дамите в страната.

„ Първата реакция на Джен беше да откри афганистански режисьор и да му даде платформа “, споделя Чароки пред „ Холивуд рипортър “.

В последна сметка те намират режисьорката Захра Мани, чийто филм документален филм от 2019 година „ Хиляда девойки като мен “ преглежда полово измъчвана жена в търсене на правдивост.

В неделя в Кан се състоя специфична прожекция на „ Хляб и рози “, документалния филм на Мани за всекидневието на три дами след възвръщането на власт на талибаните.

„ Този филм има обръщение от дамите в Афганистан, меко обръщение: апелирам ви, станете нашият глас, тъй като сме безгласни при диктатурата на талибаните “, споделя Мани на премиерата.

В изявление за уеб страницата на Кан режисьорката сподели, че е желала да покаже действителността и по какъв начин фрапантно се е трансформирал животът на дамите под ръководството на талибаните, въпреки и снимането да е било мъчно. „ Сега, когато дамите към този момент не могат да излизат от къщи, без да носят було, взех решение, че би трябвало да разкажем техните истории “, споделя тя.

„ Безопасността на снимачните екипи и на участничките бе предпочитана за нас по време на заснимането “, показа Захра Мани, която сега живее във Франция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР