Доктрината „Труман” е външнополитическа инициатива на САЩ, целяща да възпре

...
Доктрината „Труман” е външнополитическа инициатива на САЩ, целяща да възпре
Коментари Харесай

Обявена е Доктрината Труман

Доктрината „ Труман” е външнополитическа самодейност на Съединени американски щати, целяща да възпре разпространяването на комунизма в Турция и Гърция. Печелейки поддръжката на Републиканската партия, която е имала болшинство в Конгреса на Съединени американски щати, президентът Хари С. Труман афишира доктрината на 12 март 1947 година В нея се заявява, че Съединени американски щати ще оказват икономическа и военна помощ на Гърция и Турция, с цел да не се трансфорат в спътници на Съюз на съветските социалистически републики. Доктрината трансформира външната политика на Съединени американски щати към Съюз на съветските социалистически републики от спокойна, към политика за въздържане на експанзията на руското въздействие. Някои историци смятат този миг за начало на Студената война.
По това време се води гражданската война в Гърция сред леви и десни сили. Труман развива тезата за настъплението на комунизма на Балканите. Според него Съединени американски щати би трябвало да се притекат на помощ на Гърция и Турция, които са застрашени от това нахлуване.
През май 1947 година на Гърция и Турция се дават 400 млн. щатски $ в икономическа и военна помощ, както и военни специалисти. В Съединени американски щати за най-успешна и дълготрайна теория се счита Доктрината за въздържане на комунизма. Като неин резултат се счита разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и социалистическия лагер. Преди да се оформи обаче тезата за сдържането на комунизма, за малко господства концепцията за цялостно отменяне на комунизма. Тази теория съдържа концепцията, че Съединени американски щати могат да отхвърлят комунизма, с цел да бъдат освободени „ поробените” нации. Но бързо излиза наяве, че е неприложима, тъй като би довела до Трета международна война.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР