Докторът в Китай, който първи опита да предупреди други лекари

...
Докторът в Китай, който първи опита да предупреди други лекари
Коментари Харесай

Докторът, опитал да предупреди за коронавируса, почина от него

Докторът в Китай, който първи опита да предизвести други лекари за новия ковид с над 30 хиляди болни, е умрял, откакто се е заразил от него. Това оповестиха китайски медии, представени от Би Би Си и " Гардиън ".

Новината пристигна и от интернационалното издание на комунистическата партия Global Times. Тя я заяви в " Туитър ", само че обявата бе отстранена.

Ли Уънлян, офталмолог и " един от осмината изобличители, пробвали да предупредят други медици за ковид, само че охулен от локалната полиция, умря от ковид в четвъртък в Ухан ", гласеше обявата на " Глобал таймс ".

Според разнообразни източници от последните седмици Ли е бил свикан от полицията, когато опитал да приказва за вируса в страната, която още си спомня епидемията от Тежкия изострен респираторен синдром (SARS) преди съвсем две десетилетия. След като инфектираните станаха стотици, а доста бързо - и хиляди предишния месец, китайските управляващи предизвестиха локалните управници да не крият нищо, обвързвано с непознатия до момента ковид. Лекарят пък получи опрощение.

Преди това обаче следствието на полицията против Ли и другите седем души бе за " разпространение на клюки ". Първото му известие по тематиката е от 30 декември, в група за медици в приложението " Уичат " с предизвестие, че е добре да се носи защитно облекло, с цел да се избегне заразяване.

Диагностициран е с ковид едвам на 30 януари, само че в мрежата " Уейбо " разказва по какъв начин на 10 януари стартира да кашля, ден по-късно подвига температура, а след още два дни е признат в болница.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (82)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР