Докторантските стипендии се повишават за втори път в рамките на

...
Докторантските стипендии се повишават за втори път в рамките на
Коментари Харесай

Докторантската стипендия става 1000 лв. от 1 юли

Докторантските стипендии се покачват за повторно в границите на няколко месеца, като скокът ще е двоен.  Редовните докторанти ще могат да разчитат на 1000 лева месечно от 1 юли т.г. , като за тази цел в актуализацията на държавния бюджет са планувани 5.244 млн. лева, съобщават от МОН. 

Припомняме, че със закона за бюджета за 2022 година докторантските стипендии бяха увеличени от  Докторанти обаче сигнализират, че още не са получили въпросното нарастване, макар че към този момент е юли.  Постановлението за отпущането им бе на публично разискване доникъде на май, след което мина и през Министерски съвет. От МОН показват, че са превели парите на вузовете, от които зависи какъв брой бързо ще се провеждат за изплащането им.

С признатата предходната седмица актуализация размерът на докторантската стипендия на практика се удвоява спрямо началото на тази година - от 500 на 1000 лева Съдейки по първия скок обаче може да се допуска, че и вторият ще се забави.

5-те млн. лева за по-високи стипендии ще бъдат разпределени измежду 35 държавни висши учебни заведения, Българската академия на науките, Военномедицинска и Селскостопанска академия, Националните центрове по заразни и паразитни заболявания и по запазване на публичното здраве, Националния институт по метеорология и хидрология. В тях се образоват общо 3496 докторанти, показват от МОН.

 

" Актуализирано " обучение

С други 1.777 млн. лева от актуализацията на бюджета ще се усилят нормативите за леглоден и храноден в студентските общежития и столове, стопанисвани от " Студентски столове и общежития "  ЕАД. В резултат на това през идната академична година наемите в тези общежития ще запазят сегашните си равнища, а отстъпката в студентските столове на сдружението ще се увеличи, споделят от МОН. Допълнителни 5.5 млн. лева за заплати получава Селскостопанската академия, 1.2 млн. лева влизат в сметката на Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски ".

Нови 20 млн. лева би трябвало да получат държавните висши учебни заведения. Те ще бъдат разпределени съгласно качеството на образованието и реализацията на студентите, избрани въз основа на данни от Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България. Най-много са средствата за Софийския университет и Техническия университет в София - съответно над 3.3 млн. лева и съвсем 2.5 млн. лева Най-малки са сумите за Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи - близо 30 хил. лева, и за Висшето строително учебно заведение " Любен Каравелов "  - малко над 35 хиляди лева. 

Припомняме, че вузовете, които съгласно закона за бюджета за 2022 година трябваше да вземат при изискване, че одобряват в правилниците си национална методика за препоръка. Според актуализацията университетите следва да получат тези средства без условия. МОН е предложило на Съвета на ректорите и на двата синдиката във висшето обучение съответно систематизиране на средствата и чака техните мнения.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР