Доктор Станислав Върбев от Института по физика на твърдото тяло

...
Доктор Станислав Върбев от Института по физика на твърдото тяло
Коментари Харесай

Български учен участва в традиционната среща на Нобеловите лауреати

Доктор Станислав Върбев от Института по физика на твърдото тяло на Българска академия на науките е първият български академик физик, който взе участие в обичайна среща на Нобеловите лауреати, която се организира в Линдау, Германия. Той е определен след процедура на асортимент, осъществена от Българската академия на науките, която е научна организация сътрудник на форума, и от комисия към Съвета в Линдау. Станислав Върбев е постдокторант и се занимава сега с взаимоотношение на светлината със спинови системи, което би могло да откри приложение в квантовата информация, оповестиха от Българска академия на науките.
Тазгодишната среща, състояла се от 30 юни до 6 юли, е отдадена на физиката. Тя се отличава от всички останали до момента по рекордния брой участници - млади учени, Нобелови лауреати, представители на бизнеса и спонсори. Близо 600 поканени студенти, докторанти и постдокторанти от 89 страни имат опцията да чуят лекциите на 39 изтъкнати носители на Нобелова премия и да поддържат връзка с тях в неофициална среда. Сред тях двадесет и осем са нобелисти по физика, девет по химия, един по физиология и медицина, един за мир и двама са лауреати на премия Тюринг. Дискутираните тематики са свързани с лазерна физика, гравитационни талази, тъмна материя и други
Следващата, 70-та среща през 2020 година ще бъде интердисциплинарна и на нея ще бъдат поканени млади учени с триумфи в региона на физиката, химията, физиологията и медицината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР