- Доктор Хаджиев как се чувства джипи, което работи на

...
- Доктор Хаджиев как се чувства джипи, което работи на
Коментари Харесай

Д-р Митко Хаджиев: Всеки месец откривам нов пациент с...

- Доктор Хаджиев по какъв начин се усеща джипи, което работи на село, високо в Родопите?

- Не е елементарно, виждам да е комфортно за пациента. Когато имаш допустимо повече здравна техника, с цел да правиш на място проучвания и прегледи спестяваш на пациента пътешестване, разноски и терзания. Личен доктор съм в Борино от 1992 година, към този момент 27 години. От 2000 година съм участъков доктор. Имам 1290 пациенти в цялата община и не желая повече, тъй като си давам сметка, че това е броя, която качествено мога да прислугвам. Ако са повече няма да мога да обръщам нужното внимание на всеки. Всички те са здравно обезпечени. Имах и много здравно неосигурени, само че те към този момент са в чужбина.

- Застарява ли популацията. Колко от пациентите ви са деца и какъв брой са възрастните?

- Не са малко децата. От 0 до 18 години имам 113 пациенти. От 18 до 65 години са 773, а над 65 години - 404.

- От какво страдат главно хората?

- Тревожното е, че онкозаболяванията се усилиха фрапантно в последните 7 години. Всеки месец откриваме нов пациент с онкозаболяване. Ракът удря на всички места по тялото - мозък, черен дроб, генокологични и други Нямам друго пояснение с изключение на, че това са смъртоносните резултати от повредата в Чернобил. 30 години след случая започнаха да се демонстрират всеобщо раковите болести. Има и типове онкозаболявания обаче, с които хората живеят дълго. След като се вкараха наложителните прегледи за простата и мамографиите болесттите в тази област се хващат в точния момент и хората се лекуват и живеят, което приказва, че там, където страната е дейна, нещата са добре. Но пък онкозаболяванията на стомашно-чревния тракт се откриват доста късно. В света ни се чудят, откриват се хора със болести в трети - четвърти етап. Причината е неналичието на култура, че дейната профилактика има голямо значение. Държавата би трябвало да е доста по-активна, изключително в профилактиката.

- Хората в Борино и региона имат ли здравната култура за дейна профилактика?

- В последните 5 години се следи съществена смяна в отношението към здравето на хората в региона. Преди обстановката беше радикално друга. Хората бяха доста затворена общественост и порядките бяха строго патриархални. Сега са жители на света. Преди не можеше да видиш татко да води на съвещания децата си. Сега наедно майки и татковци водят децата. Боринци си знаят правата и на всички места си ги търсят. Сами търсят профилактика, търсят си талони за медицински проучвания, като цяло и настрана за холестерол. Все повече хора наблюдават здравето си интензивно. Активни са да търсят и лекуване. Но имам предел от 4000 посоки за година и към 40 000 за проучвания. Тоест, на човек се падат по ваучър и нещо, при изискване, че на хипертоника би трябвало да му дадеш най-малко 2 талона в годината единствено за главното заболяване.

- Какви обаче са проблемите и на какво страната би трябвало да обърне внимание съгласно вас?

- Сега в Смолянска област няма кой да чете цитонамазки. Жените вървят до Пловдив, и в Девин, където идват гинеколози. Хубавото е в действителност, че вкараха прегледи с квота от 3 негативни поредни резултата в интервала на възраст от 30 - 40 години за дамите. Това поредно следене дава положителни резултати, болесттите се хващат рано. Родопите са ендемична зона, тук е цялостно с заболяването на Хашимото. И поредното следене на положението на щитовидната жлеза е наложително. Преди се правеше огромна профилактика - в детската градина, в учебно заведение давахме хапчета, само че страната отстъпи от завоювани позиция. Тук всеки втори-трети е и с бърбречно-каменна болест. В Ягодина пък има доста с заболяването на Паркинсон. Само да желае някой, може да направи здравно проучване за аргументите за честотата на такива болести в даден регион - ще направи открития. Има доста диабетици, заболяването се счита за епидемията на 21 век. Но те живеят повече от болните от други заболявания, тъй като съблюдават режим на живот. Чумата на 21 век са несъмнено онкозаболяванията.

- Затова ли в кабинета си изумявате с допустимо най-модерна техника за прегледи и проучвания, каквито няма в доста от градските кабинети на общопрактикуващи лекари?

- Имам допустимо най-вече и допустимо най-модерна техника на място, с цел да мога в точния момент да диагностицирам рисковите прояви. Това е от изгода и за хората. Много от тях нямат финансова опция да пътуват всякога, с цел да вършат проучвания. И тогава го отсрочват, само че може да стане късно. Селският доктор би трябвало да разчита на опита си и на съвременна техника, с цел да се оправя във допустимо най-вече обстановки, тъй като разчита главно на себе си в огромна част от всекидневието си.
Въпреки че вижда, че не е елементарно, моят наследник потегли по моят път и учи за доктор в Пловдив, пред довеждане докрай е.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР