Доколко светът зависи от износа на индийски ориз?

...
Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO) световните
Коментари Харесай

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO) световните цени на ориза са на най-високите си нива от 15 години.

Скокът следва съобщението на Индия на 20 юли, че ще прекрати износа на бял ориз без басмати с незабавен ефект. Решението дойде само дни след като Русия спря участието си в Черноморската инициатива за зърно, което доведе до покачване на цените на хранителните стоки в световен мащаб.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Карта: Кои Страните от MENA имат дипломатически връзки с Израел?Как цената на Apple iPhone 15 се сравнява с всички предишни iPhoneКартографиране на катастрофалните щети от наводнението в Либия в Дерна след бурята ДаниелМощни земетресения, които удариха Мароко край на списъка

Търговците казаха, че недостигът на ориз ще има пряк ефект върху пшеницата, соята, царевицата и царевицата, които се използват като заместители на ориза.

В тази поредица от инфографики Al Jazeera визуализира издигането на Индия до превръщането й в най-големия износител на ориз в света и нациите, които разчитат най-много на индийския износ на ориз.

Колко вода използва оризът?

Смята се, че практиката за отглеждане на ориз в оризища е възникнала около 8000 г. пр.н.е. по поречието на река Яндзъ в централен Китай и след това се е разпространила в Индия и други части на Азия.

Оризът е третото най-произведено зърно в света след царевицата и пшеницата и обикновено отнема от 90 до 200 дни, за да расте в зависимост от сорта и условията на околната среда.

В света има хиляди сортове ориз, всеки от които се различава по размер на зърното, форма, цвят, текстура и характеристики за готвене.

Оризът е една от най-водоемките култури за култивиране, като обикновено изисква 3000 до 5000 литра вода на килограм реколта –  около три пъти повече вода, отколкото пшеницата изисква, за да расте.

Забраната за износ на Индия беше наложена, за да се контролират цените на вътрешния пазар и като предпазна мярка срещу затоплящия се метеорологичен модел Ел Ниньо, който може да причини суши, водещи до по-ниски добиви или дори провал на реколтата.

Индия, най-големият износител на ориз в света

Евтиният вътрешен ориз превърна Индия в най-големия износител на ориз в света, представляващ близо 40 процента от общия износ на ориз, който се очаква да достигне 54 милиона тона през реколтата 2022-2023.

Индия ще изнесе приблизително 20,5 милиона тона бланширан ориз тази година, почти 2,5 пъти повече от втория по големина износител Тайланд с 8,5 милиона тона. Тайланд е последван от Виетнам (7,9 милиона тона), Пакистан (3,6 милиона тона) и Съединените щати (2,1 милиона тона).

Индия доминира износа на ориз през последното десетилетие поради отчасти ниските местни цени и големите вътрешни запаси, което позволява на страната да предлага ориз с отстъпки.

Анимацията по-долу показва най-големите износители на ориз в света от 2001 г. до 2023 г.:

Кой купува ориза в Индия?

От януари до юли Индия е изнесла около 12,9 милиона тона ориз на стойност близо 7 милиарда долара в най-малко 150 страни, според индийската Генерална дирекция за търговско разузнаване и статистика.

Три четвърти (77 процента) от износа на ориз в Индия е бил пропарен ориз без басмати, докато останалата четвърт (23 процента) е бил ориз басмати.

С 1,17 милиона тона западноафриканската страна Бенин е закупила най-много индийски ориз без басмати тази година, следвана от Сенегал (872 080 тона) и Кения (685 302 тона).

Осем от 10-те най-добри дестинации за ориз в Индия са африкански нации, които внасят предимно натрошен ориз, най-евтиният и най-засищащ сорт.

Най-големите купувачи на ориз басмати в Индия тази година бяха Саудитска Арабия (639 150 тона), Иран (545 751 тона) и Ирак (383 687 тона).

Графиката по-долу показва най-големите купувачи на индийския ориз без басмати и ориз басмати.

След забраната на Индия Министерството на земеделието на САЩ (USDA) понижи прогнозите за световната търговия с ориз за 2023 и 2024 г., като организацията заяви, че търговията с бланширан ориз през календарната 2024 г. се очаква да бъде 52,9 милиона тона, което е спад с 3,44 милиона тона от предишни прогнози.

Забраната има косвен ефект върху цената на други сортове ориз и е малко вероятно високите цени на ориза да намалеят в краткосрочен план. FAO предположи, че всяко вероятно възстановяване на търговията с ориз до следващата година ще изисква отмяна на ограниченията за износ на Индия.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР