Докога ще важат мерките заради COVID-19, как ще се празнува

...
Докога ще важат мерките заради COVID-19, как ще се празнува
Коментари Харесай

Коронавирус: докога ще важат ограниченията, как ще се празнува по Коледа?

Докога ще важат ограниченията поради COVID-19, по какъв начин ще се чества по Коледа, ще има ли фойерверки на Нова година? Германия към този момент има решение по тези въпроси, само че не е изключено да се договорят още ограничения. Ето какво се знае дотук:

Между Коледа и Нова година в Германия ще работят облекчени антипандемични ограничения - за това са се договорили министър-председателите на федералните провинции. Конкретно това значи, че през празничните дни фамилиите ще могат да се срещат със свои родственици и другари при оптимален брой от 10 души, без да се броят децата под 14-годишна възраст.

Германия удължава рестриктивните мерки

Същевременно стана ясно, че сегашните ограничаващи ограничения ще бъдат удължени съвсем до Коледа. Министър-председателите на федералните провинции се договориха, че ограниченията, които бяха утвърдени в края на октомври, ще останат в действие до 20 декември. Официалното решение по въпроса ще бъде взето в сряда на срещата им с канцлерката Ангела Меркел, само че още през днешния ден множеството въпроси към този момент се изяснени. Към хората в Германия ще бъде насочен апелът да си наложат самоограничения до Коледа и вероятно да излязат в доброволна карантина. Ранният старт на ученическата Коледна почивка вероятно още на 19 декември ще облагоприятства такива ограничения.

Така затворени остават заведенията за хранене, кафенетата и всички други заведения, както и средищата за забавление и спорт. Обсъждат се и спомагателни ограничавания на обществените контакти. Засега не е ясно дали след 20 декември ограниченията ще се преразглеждат на всеки две седмици - според от епидемиологичната обстановка. И дали ще се вършат известни отстъпки за районите с невисок брой нови болести.

Почти несъмнено е, че на срещата сред канцлерката и министър-председателите на провинциите ще се стигне и до разногласия. Меркел е за по-строги ограничения както във връзка с обществените контакти, по този начин и за учебните заведения, само че на последната среща водачите на провинциите постановиха несъгласие по тези въпроси. Според очертаващото се в този момент решение, задачата е най-много учениците от началните класове да продължат да вървят на учебно заведение. По-големите ще учат частично онлайн, частично в учебно заведение, където ще би трябвало наложително да носят маски.

По въпроса за новогодишните фойерверки също се обрисува решение. Те ще бъдат неразрешени на огромни площади и други публични места, с цел да се предотврати скупчването на доста хора, а локалните управляващи ще имат право да постановат спомагателни ограничавания. Но фойерверките ще се продават свободно.

Очаква се също по този начин Германия да удължи и ограниченията за финансово подкрепяне на застрашените компании, на едноличните бизнесмени и хората на изкуството, което ще коства на хазната нови милиарди евро.

Имаше ли резултат от мекия локдаун?

А какво донесоха ограниченията дотук? От средата на октомври броят на новите болести внезапно потегли нагоре - таман заради това бяха взети и в този момент настоящите ограничения. Те се отнасят на първо място до опциите за превозване на свободното време. Затворени бяха театрите, киносалоните, музеите, заведенията за хранене, плувните басейни и спортните уреди, а в персоналния живот на хората бяха въведени контактни ограничавания. Отворени останаха магазините, учебните заведения и предприятията.

В резултат от рестриктивните мерки беше свалена една от основните стойностите - репродукционното число. Наблюдателите обаче предизвестяват, че този индикатор се въздейства както от измененията в тактиката за тестване, по този начин и от ресурсите за тяхното осъществяване и анализиране.

Доста по-еднозначни са данните от лечебните заведения: сега в интензивните отделения са настанени 3600 пациенти с тежко протичане на COVID-19, в доста клиники ситуацията е с напрежение, а броят на смъртните случаи внезапно се усили - от под 10 дневно при започване на октомври до над 200 все още. Всички това води до извода, че така наречен мек локдаун в Германия не е довел до предстоящите резултати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР