Докладът за работните места през юни показа леко охлаждане на

...
Докладът за работните места през юни показа леко охлаждане на
Коментари Харесай

Траекторията на лихвите на Фед зависи от ключов доклад за инфлацията

Докладът за работните места през юни сподели леко изстудяване на пазара на труда в Съединени американски щати.

Сега вложителите чакат нов основен отчет за инфлацията, който би трябвало да бъде показан в сряда, с цел да получат повече информация за положението на стопанската система.

Според някои вложители обаче, резултатите няма да повлияят значително на декларираните от Федералния запас планове във връзка с лихвените проценти, написа в разбор по тематиката CNN.

Какво се случи: Пазарът на труда записва 209 000 работни места през юни, което е под упованията на икономистите за растеж от 225 000 работни места.

Според статистиката, това е най-малкият месечен приръст от спада през декември 2020 година насам.

Под повърхността обаче на пазара на труда остава горещо.

Ръстът на междинното почасово възнаграждение се задържа постоянен, нивото на безработица също се намалява до 3,6% от 3,7%, макар че за чернокожите и испаноговорящите служащи внезапно нараства, отбелязва CNN.

На този декор трейдърите чакат покачване на лихвения % с четвърт пункт на съвещанието на Фед през юли. Според FedWatch Tool, при затварянето на пазара в петък вероятността за такова решение е към 92%.

" Няма нищо, което да промени упованията ни, защото Фед има още работа за извършване ", разяснява Джоузеф Дейвис, световен основен икономист във Vanguard. 

Какво следва: Докладът за показателя на потребителските цени за юни, който е основен индикатор за инфлацията, ще бъде оповестен в сряда.

Според Refinitiv, икономистите чакат нарастване на потребителските цени с 3,1% през юни, което би било по-слабо от 4% годишно нарастване през май.

Неотдавнашните данни сочат, че инфлацията понижава, макар че остава над целевото ниво от 2% на Фед.

Ценовият показател на разноските за персонално ползване, най-предпочитаният измерител на инфлацията от Фед, набъбна с 3,8% за последните 12 месеца, а това е по-малко от ревизирания годишен растеж от 4,3%, регистриран през април.

Малко евентуално е обаче отчетът за показателя на потребителските цени през юни да промени траекторията на лихвените проценти на Фед, в случай че не се стигне до голяма изненада в посока нагоре или надолу, изключително като се има поради, че през последните седмици представители на Фед показаха мнение, че предстоят още покачвания на лихвените проценти, изяснява Джеймс Раган, шеф на отдел " Изследване на ръководството на благосъстоянието " в DA Davidson.

Това не значи, че вложителите би трябвало да чакат безкрайни покачвания на лихвите от страна на Фед.

" Продължаваме да чакаме, че Фед скоро ще доближи крайната граница на лихвените проценти, финализирайки най-агресивната си акция за стягане от генерации насам ", счита Кандис Це, световен началник на отдела за стратегически консултантски решения в Goldman Sachs Asset Management.

Докладът за показателя на индустриалните цени за юни се чака да излезе в четвъртък.

Междувременно, вероятността от възможна стачка на UPS става все по-реалистична за американците, отбелязва CNN.

UPS и профсъюзът Teamsters водят договаряния. Ако не бъде реализирано съглашение, 340 000 чиновници на Teamsters ще стачкуват на 1 август. Подобно събитие може да нанесе съществени вреди на стопанската система на Съединени американски щати.

UPS транспортира в камионите си 6% от Брутния вътрешен артикул на страната. Миналата година компанията е превозвала приблизително по 20,8 млн. американски колета дневно, а през тази година броят им е намалял напълно малко.

С други думи, услугите на компанията са от решаващо значение за поддържане на безпроблемното придвижване на веригите за доставки, които претърпяха големи усложнения в разгара на пандемията.

Една стачка би могла да върне проблемите, които бяха толкоз забележими единствено преди няколко години, в това число закъснение на доставките и по-високи цени.

Администрацията на американския президент Джо Байдън следи договарянията сред двете страни като " самопризнание за ролята, която UPS играе в нашата стопанска система, и за значимата работа, която служащите на UPS свършиха по време на пандемията и не престават да правят през днешния ден ", съобщи в петък пред CNN изпълняващата длъжността министър на труда Джули Су.

Но компанията и профсъюзът скъсаха връзките си предходната седмица, като и двете страни твърдяха, че другата страна си е тръгнала от масата за договаряния.

Какво ще се случи в този момент и по какъв начин най-лошият сюжет за стачка ще се отрази на американския пазар – следва да разберем.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР