„Докладът на Общопартийната контролна комисия от пълната ревизия на счетоводната

...
„Докладът на Общопартийната контролна комисия от пълната ревизия на счетоводната
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Легитимност да контролира отчетно-изборния процес в ГС на БСП-Пловдив има работната група на НС на БСП

„ Докладът на Общопартийната контролна комисия от цялостната проверка на счетоводната и деловодната активност на Градския съвет на БСП-Пловдив за интервала 2016-2021 година е подготвен. На базата на този отчет и на действителната членска маса ще бъде извършен и цикъл доклади и избори в пловдивската градска партийна организация със съответните периоди, заложени в Решение №84 на Националния съвет на Българска социалистическа партия.” Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров на конференция в Пловдив.

Той посочи и периодите: до 30 юни би трябвало да приключат събранията на Основните партийни организации, от 1 юли до 15 юли би трябвало да бъдат извършени Районните конференции в град Пловдив и от 16 до 17 юли би трябвало да бъде свикана и извършена Градската конференция с целесъобразен дневен ред - избор на ръководител и членове на Градския съвет и избор на ръководител и членове на Градската контролна комисия.

„ Това са събитията в своята хронография. Всичко, което произтече сред Решение №83 от 9 април 2022 година и Решение №84 от 11-13 май 2022 година, включително провеждането на нелегитимно съвещание на Градската конференция, нелегитимен избор на краткотрайни ръководители на градската и районните партийни организации, бих определил като дейности, които са в цялостно несъгласие с Устава на Българската социалистическа партия”, безапелационен бе Зафиров.

Той цитира и писмо от 28 април 2022 година от ръководителя на Общопартийната контролна комисия Емил Войнов до Ангел Иванов, в което ОПКК е показало методите, по които може да действа партийната организация: „ На съображение член 18, алинея 7 от Устава на Българска социалистическа партия, с Решение №83 от 9 април, Националният съвет е прекратил предварително мандата на ръководителите на Районния съвет на БСП-Пловдив, на ръководителя на Градския съвет на БСП-Пловдив, на ръководителите на районните контролни комисии на БСП-Пловдив и на ръководителя на Градската контролна комисия на БСП-Пловдив. Съгласно същата алинея, мандатът може да бъде преустановен от Националния съвет по два метода.”

„ Тоест има две хипотези. Първата е посредством решение на Националния съвет за насрочване на съвещание на съответните органи. Не сме в тази догадка. Ние сме във втората догадка – посредством насрочване на цикъл доклад и избори. И тук контролната комисия споделя: „ В случай, че е взето решение за преустановяване на мандатите посредством предварителен цикъл доклад и избори, това значи, че от влизане в решение на Народно събрание, партийните органи не могат да вземат решение, включително и решение по член 22, алинея 5, т. 1 и член 26, алинея 5, т. 1 от Устава.” Тоест те не могат да образуват никаква партийна политика”, изясни Атанас Зафиров.

„ В момента легитимност има работната група, излъчена от Националния съвет с Решение №83 и допълнена с Решение №84, и това е групата, която управлява целия този развой. Самото насрочване на събранията на ОПО ще бъде одобрено по график, признат с решение на Изпълнителното бюро, по предложение на работната група. Заседанията на ОПО ще бъдат считани за законни единствено в случай че на тях участва представител на работната група”, сподели още заместник-председателят на партията.

Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България” Иван Петков обясни в допълнение: ”След първото решение от април месец се опитахме напълно правилно да влезем в разговор, който обаче не сполучи. След решението от май месец получихме огромен отпор и бяха, по техни думи, сезирани редица институция. Искам да заявя обаче, че след Решение №84 има двама пълномощници, които могат да съставляват БСП-Пловдив пред институциите – доцент Георги Йорданов и инж. Калин Милчев.”

Петков уточни, че са били посрещнати от недругарско държание от БСП-Пловдив, в това число заключване на клубове и непозволяване на социалистите да вървят в тях.

„ Пристъпихме към законови дейности с влизане и правене на протоколи в дадени стаи. Очакваме клубовете в „ Тракия”, „ Северен” и „ Южен”, които са към Община Пловдив и Българска социалистическа партия ги има по закон, да ни бъдат предоставени”, съобщи Петков, като заподозря локална власт в интензивно подкрепяне на предходното управление на градската организация: „ На 25 май инж. Калин Милчев с уверение е внесъл писмо до основния секретар на Общината, че тези клубове би трябвало да ни бъдат предоставени с всички решения и пълномощното, подписано от ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Днес, 2 юни, ние към момента нямаме отговор. Комуникацията на Общината е с бившето управление, не със законовите представители на партията. Дали там има някакви зависимости сред кмета Здравко Димитров и бившето управление, това оставям сами да прецените.” Депутатът от Пловдив насочи зов към кмета да си влезе във функционалностите и да даде тези клубове, с цел да могат социалистите по региони да могат да правят своите събрания.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР