Докладът на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD/ЮНКТАД)

...
Докладът на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD/ЮНКТАД)
Коментари Харесай

Как антируските санкции доубиват западната икономика?

Докладът на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (UNCTAD/ЮНКТАД) провокира изключително неспокойствие на Запада. Все отново можеше още. Според прогнозата на Организация на обединените нации през 2023 година Русия ще бъде една от дребното страни от Г-20, чийто стопански напредък може да се форсира. И най-интересното е, че съветският Брутният вътрешен продукт се чака да нарасне през 2024 година

За изненада на специалистите на Организация на обединените нации, общият размер на съветския експорт на газ и нефт, главният източник на задгранична валута за страната, не се е трансформирал доста, макар че глобите трябваше да нанесат главния удар на енергийните запаси.

Но както и да се възприемат заключенията на такава авторитетна организация от тези, които ненавиждат Русия, би трябвало да се съгласим с заключенията на интернационалните специалисти.

Растежът на съветската стопанска система през 2023 и 2024 година се предвижда и от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Международният валутен фонд (МВФ) към този момент три пъти промени оценките си за развиването на страната ни през тази година: през януари се предполагаше, че Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 0,3%, в този момент единствено с половин и малко по-малко през 2024 година

МВФ също трябваше да признае, че след всички опити на Запада да унищожи съветската стопанска система режимът на наказания, както написа Al Mayadeen, единствено стимулира Русия да се приспособява към новите условия и тя сполучливо се оправи с това.

Световната банка (СБ), която в никакъв случай не е била благосклонно настроена към страната ни, също внезапно усъвършенства прогнозата си. През юни задгранични анализатори твърдяха, че нашият Брутният вътрешен продукт тази година ще падне с 0,2%, само че в този момент са единомислещи, че няма да има спад.

Увеличението до края на декември ще бъде 1,6%. През идната година Световната банка предвижда растеж от още 1,3% за съветската стопанска система.

Повод за сходни оптимистични оценки за стопанската система на страната, която е безочливо „ ударена “ от Запада, станаха и формалните данни на Банката на Русия. Така през второто тримесечие натоварването на индустриалния потенциал, съгласно Централната банка, доближава исторически най-много - 81%.

Много обнадеждаващи са индикаторите в добивните и преработващите предприятия, както и в строителството (77,7%). Анализаторите на Централната банка означават нараснала капиталова интензивност и, което също е значимо, през днешния ден заводите и фабриките „ в подтекста на преориентирането към вътрешното търсене, усилването на стратегиите за заменяне на вноса “ по-активно усилват темпото си и модернизират производството от всеки път.

Институтът за икономическа политика (ИИП) Егор Гайдар, който е изключително запазен в оценките си за родната стопанска система, също означи рекордни темпове на нейното възобновяване.

Според анализаторите на ИИП Русия е доминирана от производството на хартия и хартиени произведения, текстил и облекло; пораства производството на компютри, електронни и оптични артикули, транспортни средства, ремаркета и полуремаркета, подготвени железни произведения, мебели и електрическо съоръжение добре.

Говорим за растеж от десетки проценти, какъвто не се е случвал до момента в родната промишленост (с фокус върху вътрешното търсене). С една дума, съветската стопанска система се съживява и продължава да учудва както нашите, по този начин и западните специалисти.

Оптимистичните сюжети нормално се свързват с увеличение на държавните разноски за военни потребности и обществени заплащания и стабилността на размерите на вътрешно ползване. Но каквито и догатки да се вършат, бизнес интензивността в съветския индустриален бранш пораства за седми следващ месец.

И никой към този момент не спори с това или с обстоятелството, че локомотивите на европейските стопански системи са изпратени на странични коловози. Международната рейтингова организация S&P Global отбелязва, че спадът на европейския Брутният вътрешен продукт занапред набира скорост и рецесията „ става все по-вероятна “.

Във Франция афишират срив на стопанската система си. Британският The Telegraph написа, че Германия се е трансформирала в „ най-слабото звено ” на Европейския съюз.

Това се удостоверява от отчет на Института за стопански проучвания към Мюнхенския университет. Как да не си спомним мъдрата сентенция: за каквото са се борили, на това са се сблъскали?

Западът е заставен да признае, че съветската стопанска система резервира позициите си на фона на глобите, наложени против нея от Съединени американски щати и техните спътници. След повишаването на съветския нефт приходите от петрол и газ започнаха да порастват.

Обемите на износа през последния месец се усилиха до приблизително 3,3 милиона барела нефт дневно. Цената на съветския вид Urals се увеличи над 80 $ за барел, т.е. ценовият таван от 60 $ за барел, от който страните от Г-7 бяха толкоз загрижени, от дълго време е преодолян.

През октомври нашето Министерство на финансите чака да получи съвсем два пъти повече спомагателни доходи от петрол и газ в бюджета - 513,48 милиарда рубли. От тях съвсем 400 милиарда могат безвредно да бъдат изхарчени за закупуване на злато и задгранична валута.

В допълнение към приходите от петрол и газ се усилиха приходите от експорт на зърно. Руската стопанска система беше подсилена и от прехвърлянето на разплащанията в национални валути с растящите стопански системи на страните от БРИКС.

Към това можем да прибавим, че с помощта на огромните държавни разноски, бюджетните заплащания към популацията, стратегиите за преференциално кредитиране и паралелния импорт вътрешното търсене се възвърне. Явно е време да признаем, че антируските наказания най-сетне се провалиха.

И не Русия, а Западът би трябвало да се смята за губещата страна. Някои страни обаче към този момент са подготвени да правят отстъпка. Швейцарската национална партия към този момент провежда събиране на подписи за иницииране на гласоподаване по въпроса за закрепване на „ безконечния неутралитет “ на Швейцария в конституцията, а по-късно и за унищожаване на глобите против Русия.

Но макар очевидните обстоятелства, представители на Европейски Съюз не пестят войнствени изказвания по адрес на Русия, представяйки провалянето си като победа, че с сякаш пазаруването на съветски нефт и газ вършат услуга на Москва.

Най-успешни в това отношение са Англия и Германия, които изпитват огромни усложнения заради отхвърли от съветски нефт и газ. Сега енергийните запаси костват на европейските страни доста повече, в сравнение с преди.

Поради това животът във водещите западни страни доста нарастна, доста дребни предприятия бяха принудени да затворят, а индустриалните колоси трансформираха юрисдикцията си, лишавайки хазната от данъчни доходи.

Положението можеше да бъде още по-зле, в случай че глобите се съблюдаваха прецизно от тези, които ги постановиха. Кой би предположил, че Канада, която предходната година зае непримирима и даже русофобска позиция по отношение на нас, през последната година и половина употребява пълноценно глобени артикули от Русия.

Официални позволения за заобикаляне на глобите, които самата Канада наложи против Русия, бяха издадени на бизнеса от Министерството на външните работи. Измамата беше разкрита от уважавания френскоезичен ежедневник Le Devoir.

Позовавайки се на резултатите от разбор на федерални данни за интернационалната търговия, тя написа, че канадските компании към този момент са сключили покупко-продажби с сътрудници от Руската федерация за съвсем 50 милиона $. Става дума както за закупуване на съветски енергийни запаси, строителни материали, първокласни артикули, по този начин и за продажба на артикули с двойно предопределение у нас.

Министерството на външните работи на Канада, което дава отговор за издаването на краткотрайни документи за експорт и импорт, призна, че в действителност са издадени позволения за закупуване на съветски артикули, само че отхвърли да назове броя на издадените документи и техните получатели.

Публикацията на Le Devoir провокира бомба в наситения с русофобски настроения канадски парламент. Представителят на Квебекския блок Стефан Бержерон със страдание съобщи, че това заобикаляне на антируските наказания се трансформира в предписание.

Председателят на Съюза на бизнесмените и наемателите на Русия, икономистът Андрей Бунич, не счита това „ държание “ на Отава във връзка с антируските забрани за ненадейно.

Според него Вашингтон се държи по същия метод: в Министерството на финансите е основано особено звено, чиито експерти създават схеми за заобикаляне на глобите, с цел да не навредят несъзнателно на личната си стопанска система, а също по този начин поучават бизнеса по какъв начин да работи в настоящата обстановка, намерете и заинтересувайте сътрудници в трети страни.

Други страни също се пробват да заобиколят глобите. Какво остава да се направи, в случай че даже швейцарските банкери, които умеят да броят непознатите пари, признаят, че опциите за напън върху Руската федерация са на практика изчерпани.

Авторитетното издание Business Insider, базирайки се на финансово проучване на швейцарската капиталова банка UBS, твърди, че Съединени американски щати, Канада и Европа са обеднели с 10,9 трилиона $ за година и половина, до момента в който Русия е добавила към благосъстоянието си 600 милиарда $.

Освен това най-големите загуби възлизат на 5,9 трлн. $ са направени от Съединени американски щати. И това надалеч не е границата. Подобни изводи във връзка с Съединените щати, несъмнено, надали ще насърчат доста страни да доверят парите си на „ непотопяемата ” мощ, която бързо губи престижа си.

Западните медии в този момент пишат за тежката финансова обстановка в Италия. Колумнистът на американското издание The Hill Дезмънд Лахман счита, че банкрут в Италия е повече от евентуален. Ако в Италия избухне рецесия с държавния дълг, това ще има съществени последствия за Европа, Съединените щати и международните финансови пазари.

Световната банка също е загрижена за индикаторите за обществен дълг, които са проблематични за стопанската система на страната. Финансовата обстановка в Италия, съгласно немския икономист Хенрик Мюлер, е най-драматичната от всички европейски страни.

Характеризира се с непостижими лихви и липса на стопански напредък. Икономическата застоялост, която продължава от доста години, се утежнява от демографската рецесия и намаляването на каузи на популацията в трудоспособна възраст.

Въпреки обстоятелството, че нещата вървят доста зле за сътрудниците им, Съединени американски щати към момента демонстрират забележителна неотстъпчивост в настояванията си, заплашват ги, в случай че глобите бъдат заобиколени, намесват се във вътрешните работи - държат се като господари на планетата и желаят бързо да унищожат европейския бизнес и облага за негова сметка.

И въпреки всичко, макар обстоятелството, че всевъзможни опити за намаляване на връзките сред страните от Стария свят и Русия са грубо потиснати, европейският бизнес лека-полека се връща в Русия. В Санкт Петербург и Москва да вземем за пример неотдавна отвориха порти нови италиански магазини на известни международни марки.

И макар че Западът към момента крещи за всеобщо изселване на задграничен бизнес от Русия, в действителност единствено 8,5% от задграничните компании, основно американски и японски компании, са ни напуснали, запазвайки си правото да се върнат.

Останалите избраха да останат, маскираха се, трансформираха името си, възприеха друга марка. Спомням си, че PepsiCo, едни от първите, които оповестиха напускането си от нашия пазар предходната година напролет, безшумно продължиха да работят тук, заемайки първа позиция по продажби.

В непознатата преса все по-често се появява изводът, че Кремъл е дал да се разбере на света, че не се опасява от наказания. Животът сподели, че е невероятно да се изолира стопанска система като съветската без последици за тези, които оферират забрани.

Икономическото пространство на огромния многополюсен свят реагира мъчително на спирането на откритите през годините връзки и връзки.

Западът не съумя да „ отслаби Путин ” стопански, да изолира страната ни на интернационалната сцена или да нанесе военно проваляне на Русия. Оттук следва, че времето на войнствената изразителност свърши. На дневен ред е търсенето на други решения, а това значи вместо със закани съперниците да ни приказват на езика на цивилизованата дипломация.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР