Докладът на Колиърс (Colliers), проследяващ развитието на пазара на офиси

...
Докладът на Колиърс (Colliers), проследяващ развитието на пазара на офиси
Коментари Харесай

Увеличава се търсенето на модерни офиси в България

Докладът на " Колиърс " (Colliers), проследяващ развиването на пазара на офиси през първото полугодие на 2022г., регистрира растеж в търсенето, вследствие на който брутно наетите площи, т.е. всички преводи, са 90 470 кв. м. - 29 на 100 повече от първото полугодие на 2021 година, оповестиха от компанията.

Най-голямата част от покупко-продажбите (38 на сто) се дължи на релокации, 34 на 100 - на подновявания на контракти, 14 на 100 - на агресия на към този момент присъстващи в България компании, 10 на 100 - на наемане на площи на стадий " в градеж " и 4 на 100 са контрактувани от нови за пазара компании.

Двигател на търсенето са ИТ и аутсорсинг фирмите (44 на сто), след които – компании, предоставящи професионални услуги (29 на сто), фармация (13 на сто), търговия (5 на сто), финансови услуги (4 на сто), медии (3 на сто). 

Предлагането на съвременни офис площи в София също означи растеж - от 2 на 100 и общата площ доближи 2 603 000 кв. м. Приносът на плановете в развой на интензивно създаване се резервира на равнищата си от края на 2021 година - 254,400 кв. м. Растящата инфлация и нарасналите цени на строителните материали водят до закъснение на вложенията в сегмента. Започнатите планове се довършват, а стартирането на нови се задържа.

 istock istock
Средното равнище на свободни офис площи в София остава непроменено от началото на 2021 година в границите на 16-17 на 100. Същото се отнася и за междинните офертни наемни равнища, които резервират стойностите си за офиси клас А - 14 евро на кв. м. - съвършен център, 12,5 евро на кв. м. - необятен център и 12 евро на кв. м. - периферни зони. 

В кратковременен проект се чака спомагателен напън за повишение на цените на наемите заради възходящите разноски за строителство и довършителни работи, считат от компанията. Тенденция, която е почнала и ще продължи да се следи, е построяването на коуъркинг пространства в офис постройките, в отговор на налагащият се хибриден модел на работа и динамичните потребности от пространство на наемателите. Същото се отнася и за условията, свързани с устойчивостта и високите екологични стандарти на постройките. ю
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР