Доклад на UNICEF от тази година разглежда живота и благосъстоянието

...
Доклад на UNICEF от тази година разглежда живота и благосъстоянието
Коментари Харесай

Щастливи ли са децата в богатите страни

Доклад на UNICEF от тази година преглежда живота и благосъстоянието на децата от богатите страни в света и предлага статистическа картина на тяхното здраве, умения и благополучие. Основен извод е, че даже проблемите като беднотия и замърсяване на околната среда да не са първостепенни и да не заплашват психическото богатство на децата, физическото им здраве и опциите им за насърчаване на умения, резултатите са надалеч от мечтаните. Дори страните с положителни обществени, стопански и екологични условия са надалеч от постигането на задачите, избрани в Програмата за стабилно развиване до 2030 г. 
Данните от 41 страни от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и Европейския съюз (ЕС) описват своя лична история - от възможностите на децата за оцеляване, напредък и отбрана, до това дали те се учат, дали се усещат изслушани, дали техните родители имат ресурсите, с цел да дадат на децата си най-хубавия късмет за крепко и щастливо детство. Този отчет разкрива опита на децата на фона на политиките на тяхната страна и обществения, просветителния, икономическия и екологичния подтекст. Нека забележим някои любопитни обстоятелства от отчета.
Според условната ранглиста холандските деца могат да бъдат наречени " най-щастливи " по индикатори обучение, материално богатство, държание и евентуални опасности. Тяхното благополучие се дължи на неконкурентна учебна просвета с невисок стрес и добър баланс сред професионалния и персоналния живот на родителите, наред с други аргументи.
В челната тройка са и децата на Норвегия по фактори като материално богатство, здраве и сигурност, обучение, държание и опасности, жилищни условия и заобикаляща среда. Е, климатичните условия са сурови, само че това пък постанова взаимна поддръжка и обуславя просвета на обединяване и помощ на другите.
Исландия, предстоящо, се класира преди всичко по здраве и социална сигурност, само че на 19-о - по обучение. Държавата е измежду тези с най-голям Брутният вътрешен продукт в света. Исландците четат доста книги и имат висок проценти на дами, работещи отвън дома. Имат мощно възприятие за общественост при развъждането на деца. 
Финландия е на 2-о място по заобикаляща среда и на 12-о по обучение за деца. Данъчната им система отстрани във висока степен разликите сред богатите и бедните. А услугите за най-малките, в това число обучение, извънучилищни грижи и опазване на здравето, са добре финансирани от страната. 
Швеция се класира на 2-о място по опазване на здравето за деца, на 3-о по сигурност на заобикалящата среда, само че на 17-о по обучение. Според специалистите, щастието на шведските деца се дължи на положителното финансиране на учебните заведения, опазването на здравето и културата, подкрепяща младите.
Германия е на 6-о място по обучение, само че на 16-о по жилищни условия и околна среда. 
На Люксембург е обещано първото място по добра просветителна среда, само че пък 24-а позиция по фактор детско опазване на здравето и 15-о по сигурност на заобикалящия децата свят.
Швейцария, най-богатата страна в Европа и една от най-богатите в света, се класира едвам на 26-о място по здравни условия, на 8-о - по индикатори обучение и сигурност и на 22-о - по заобикаляща среда. 
Белгия е на 10-о място по индикатор обучение, на 19-о - по сигурност и на 33-о по фактор здравни условия. 
Ирландия е на 6-о място по жилищни условия, на 9-о по заобикаляща среда и на 14-о - по обучение. Наблюдатели напомнят, че страната регистрира спад в тютюнопушенето измежду младите, засилен интерес към физическите извършения, както и положителни връзки сред деца и родители.
Дания е на 4-о място по индикатор жилищни условия, само че едвам на 12-о по детско опазване на здравето. Интересна композиция. Това, което явно прави датските деца толкоз щастливи, е, че техните родители са сносно финансово сложени и че прекарват доста време навън. Връзката родители-деца също е учредена на взаимно почитание и респект.
Словения е 11-а по обучение, 15-а по здравни условия и 26-а по непоклатимост на заобикалящия децата свят. Децата на Словения са щастливи и спокойни, тъй като живеят в атмосфера на просвета на доверие. Словенците нормално са добре образовани и израстват в красива страна. Раждаемостта им също понижава, тъй че може би децата получават в допълнение внимание на всички места, където отидат, написа в обзора на отчета на UNICEF в уеб страницата mom.com.
Франция е ниско в класацията съвсем по всички индикатори, по които UNICEF дефинира щастието на децата в богатите страни. (18-о място по обучение и 39-о - по детско здравеопазване). Френските деца се възпитават да не бъдат придирчиви, да се оправят сами и да имат свободи (в рамките на разумното). Те също са възпитавани да бъдат учтиви. Всичко това би могло да способства за тяхното чувство за благополучие, написа mom.com.
Чешката република се класира на 36-о място по фактор здраве, 28-о - по сигурност на заобикалящата среда и на 22-о - по обучение. Страната се е придвижила нагоре в класацията за " щастливо детство " от предходните отчети, евентуално заради относително ниските разноски за живот, лекотата на
консолидиране на фамилния и професионалния живот и солидните благоприятни условия за работа.
Португалия е 7-а при фактор образование и 27-а - по опазване на здравето. Общо положителното качество на живот в Португалия може да е от решаващо значение за класацията за детско благополучие, което се усилва заради огромните благоприятни условия за отдих и налични здравни грижи.
Обединеното кралство се класира на 10-о място по индикатор заобикаляща среда и на 24-о - по обучение. Класирането на тази пребогата страна в средата на листата дали е причина за безпокойствие? Защо децата във Англия не са по-щастливи? Някои споделят, че изместването на фокуса на обществото от децата и фамилията - върху благосъстоянието и работата е лишило част от детските усмивки и е отслабило удовлетворението от живота у младите.
Канада е на 29-о място по индикатор здраве, само че на 5-о - по заобикаляща среда и на 23-о - по опасности и сигурност на дребните. Според някои няблюдатели по-ниското чувство за благополучие иде от финансовото неравноправие и неналичието на възприятие за принадлежност.
Австрия пада ниско по индикатор опазване на здравето за деца - 33-а позиция, само че пък по богатство е 10-а. Само един от пет австрийци е благополучен, сочи друго статистическо изследване и това евентуално дава визия и за живота на дребните австрийчета. Данните на проучването демонстрират, че " най-нещастните " хора нормално живеят в по-големите градове и не са удовлетворени от урбанизацията, неналичието на качествени здравни грижи и неналичието на поддръжка за фамилиите с деца или възрастни хора.
Испания се класира на 31-а позиция по благоприятни условия за детско образование и на 25-а - по условия за детско опазване на здравето, относително положително - 12-о място - заема по защитеност на заобикалящата среда. Но по обучение на младите е на 26-о. Не е ясно за какво испанците не са класирани по-високо в скалата за благополучие, само че евентуално има нещо общо с стопанската система, с невисокия рейтинг на просветителната система и разпадащите се обичаи в брака и фамилията, написа mom.com.
Съединени американски щати са поставени на 30-о място по обучение и на 28-о по детско опазване на здравето. 6-а позиция е дадена на Съединени американски щати по защитетоност на заобикалящата децата среда. 
В листата с 41-държави попада и България - на 39-о място по обучение, и на 37-о по детско опазване на здравето. На 32-о място сме по защитеност на заобикалящата децата среда.
Тенденции
Според UNICEF положителното психическо благоденствие, психологичното здраве и позитвната настроеност са основни аспекти на високото качество на живот. Въпреки това, поразително огромен брой деца в богатите страни нямат положително психическо богатство, сочат социологическите изследвания. В 12 от 41 страни по-малко от 75 на 100 от децата на 15 години имат висока задоволеност от живота.
Няма надеждни, сравними данни за психологичното здраве на децата в този набор от богати страни, само че самоубийството е едно от постоянно срещаните аргументи за гибел при юношите от 15 до 19 години.
Здравните индикатори също обрисуват проблематични области:
1 на 15 бебета в богатите страни се ражда с тегло под нормата - основен риск за оцеляване;в 10 страни всяко трето дете е с наднормено тегло или затлъстяване. Броят на затлъстелите деца (на възраст 5–19 години) по целия свят се чака да нарасне от 158 милиона до 250 милиона до 2030 година.На доста от децата до 15-годишна възраст им липсват съществени университетски и обществени умения:
Две на всеки пет деца (средно) не получават съществени умения по четене и математика до 15-годишна възраст. Уви, в седем страни отнасят това изказване до всяко второ дете;За децата е от изключителна значимост да развият възприятие на убеденост при развиването на междуличностни връзки - множеството деца са склонни да се сприятеляват елементарно. Но в 18 страни едно на четири деца не е според с това изказване. Защо децата в богатите страни не са толкоз щастливи, колкото се чака да бъдат? Децата се учат на положителни взаимоотношения като гледат такива вкъщи си, разясняват психолозите. Съответно при неприятни взаимоотношения в фамилията децата изпадат в деструктивни настройки. Децата с подкрепящи фамилии имат по-добро психическо богатство. Много деца споделят в анкетите, че им липсват благоприятни условия при вземането на решения вкъщи и в учебно заведение.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР