Доклад на ООН предупреждава, че талибаните са засилили преследването на

...
Доклад на ООН предупреждава, че талибаните са засилили преследването на
Коментари Харесай

Афганистанец в Германия: Не знам дали отново ще видя близките си

Доклад на Организация на обединените нации предизвестява, че талибаните са засилили преследването на сътрудници за задачите на Съединени американски щати и НАТО в страната. Документът показва, че се основава мрежа от информатори, които да спомагат на новия режим.

Бурните промени в Афганистан слагат на карта орисите на хиляди хора.

Наджиб Какар е афганистански геофизик. Роден покрай Кабул. Преди три години научната му кариера го води в Германия. Близките му остават в Афганистан. В последните дни все по -трудни се свързва с тях онлайн. С терзание споделя, че роднините му са работили за западна организация.





" Моето семейство сътрудничеше на Норвежкия комитет за Афганистан, само че сега организацията няма открита система за евакуиране на чиновниците. Те са подали молба. Не съм сигурен, че скоро ще ги видя ", сподели Наджиб Какар.

Животът на хиляди като тях се е преобърнал в мига, в който талибаните се завърнаха.

" Животът се промени доста, изключително за хората, работели за интернационалните организации. Не знаят какво ще се случи на следващия ден. Имат чувството, че ситуацията ще се утежни ", сподели Наджиб Какар.

В момента за афганистанците е мъчно да осъзнаят какво се случва и от кое място идва заплахата.

" Хората виждат въоръжени мъже без униформи и даже не могат да преценяват кой е талибан или държавен боец. До мен доближават вести, че е почнало претършуване на домовете на държавни чиновници и военни ", сподели Наджиб Какар.

Наджиб споделя, че се с него се свързват сътрудници и споделят, че желаят да заминат за Европа или Съединените щати.

" Потърсиха ме доста сътрудници и другари, които работят за държавните служби. Единственият легален път за бягство е през летището в Кабул. Всички останали пътища се управляват от талибаните. Няма цивилни полети, а хората са платили тройна цена за полети на открито. Някои имат документи, само че са блокирани на летището. Други получават имейли от разнообразни посолства да не взимат децата си. Ако се приближиш до летището, има заплаха да открият огън. Денонощно се чуват изстрели ", сподели Наджиб Какар.

Доскоро Наджиб живеел с мисълта да се върне в родината си и да работи още веднъж там. А в този момент не знае даже дали в миналото въобще ще стъпи в Афганистан.

Стажант-репортер: Росен Цаковски

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ВИЖТЕ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР