Доказателства за древните признаци на живот на Марс вероятно са

...
Доказателства за древните признаци на живот на Марс вероятно са
Коментари Харесай

„Кюриосити“ откри какво е заличило древните признаци на живот на Марс?

Доказателства за античните признаци на живот на Марс евентуално са заличени от избрани елементи на Марс, сочи ново проучване на NASA.

Марсоходът „ Кюриосити “ на галактическата организация се натъкна на изненадващо изобретение, до момента в който проучваше богатите на глина седиментни скали към мястото си на приземяване – кратера Гейл. Някога тук е имало гигантско езеро, формирано от метеорит, блъснал Червената планета преди почти 3,6 милиарда години.

Глината е добър знак за съществуването на живот, защото нормално се образува когато скалисти минерали, изложени на атмосферни въздействия, стартират да се разлагат при контакт с водата – основна съставна част за съществуването на живот. Освен това съставлява и отличен материал за предпазване на микробни вкаменелости.

Когато обаче „ Кюриосити “ взима две проби от античен кален камък – седиментна канара, съдържаща тиня – от места от изсъхналото корито на езерото, датирани от същото време и място (3,5 милиарда години и единствено на 400 м разстояние една от друга), откривателите откриват, че едно от тези места съдържа едвам половината от предстоящото количество глинени минерали.Вместо това тук учените се натъкват на по-големи количества стоманени оксиди – смесите, които придават характерния ръждив нюанс на Марс.

Екипът счита, че главният провинен за това геологическо неявяване е солена, сходна на саламура вода, която се е просмукала в богатите на глина пластове на минералите и ги е дестабилизирала. По този метод са били заличени геологическите (и евентуално даже биологическите) данни по съответни места на Червената планета.

„ Смятахме, че един път щом тези пластове от глинени минерали са се образували на дъното на езерото в кратера Гейл, те са останали непроменени и са запазили оня миг от времето преди милиарди години, в който са се образували – споделя Том Бристов, водещ създател на изследването и откривател от NASA. – По-късно обаче суперсолената вода е разградила тези глинени минерали на опредени места, на процедура е рестартирала историческите данни. “

От една страна, проучването, осъществено от „ Кюриосити “, демонстрира по какъв начин марсианският климат се е трансформирал с течение на времето. От друга, ще разреши на „ Пърси “ да подбере по-адекватно почвените проби, в които шансът да открием признаци на живот е максимален.

Откритията са оповестени на 9 юли в Science.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР