Доказано е, че обикновената захар задейства метаболитен превключвател в тялото

...
Доказано е, че обикновената захар задейства метаболитен превключвател в тялото
Коментари Харесай

Плодовите сокове: Полезни или вредни

Доказано е, че елементарната захар задейства метаболитен комутатор в тялото ни, който усилва глада, жаждата и натрупването на мазнини, както и инсулиновата устойчивост, възпаленията и нарасналото кръвно налягане.

Въпросното съединяване е фруктоза - захар, която се съдържа в плодовете и меда . В актуалната диета обаче плодовете обезпечават единствено дребен % от общия банкет на фруктоза.

„ По-голямата част от фруктозата идва от царевичния сироп с високо наличие на фруктоза, трапезната захар и добавената захар, които се състоят от глюкоза и фруктоза ", споделя пред Newsweek Ричард Джонсън, професор по медицина в медицинския университет в Колорадо Anschutz Medical Campus. „ В безалкохолните питиета може да има до 30 грама фруктоза, до момента в който в едно киви може да има единствено 2-3 грама. "

„ Когато консумирате умерени количества фруктоза в натурални плодове, организмът деактивира фруктозата, тъй че в организма ви не постъпва доста захар ", акцентира Джонсън. „ Действителните плодове съдържат толкоз доста неща с изключение на фруктоза, които са потребни за нас, като калий и витамин С, фибри, които забавят усвояването. "

Проблемът идва, когато ядем огромни количества фруктоза едновременно. „ Ако изядете 100 броя плодове едновременно, сходно на животно, което се приготвя за зимен сън, ще усвоите огромна доза фруктоза ", споделя Джонсън. „ И по същия метод, в случай че пиете плодов сок, можете да си доставите доста съсредоточена фруктоза, тъй като получавате да вземем за пример пет или шест плода, комбинирани в една чаша. "

Плодовият сок съдържа по-малко фибри, в сравнение с суровите плодове, заради което захарите в него се всмукват по-лесно в кръвта. Освен това е по-вероятно да се обхванат огромни количества фруктоза за малко време. Много от плодовите сокове съдържат и добавени захари, които покачват концентрацията на фруктоза още повече. Всъщност доста плодови сокове съдържат толкоз захар, колкото един кен кока-кола.

Но за какво фруктозата е проблем?

„ Оказва се, че фруктозата има доста сериозна дарба да задейства биологичен комутатор, който задейства редица процеси, включващи апетит, хранене, устойчивост към лептина (хормона на ситостта) и поредност от дейности, които водят до това да складирате мазнини ", твърди Джонсън. „ И в действителност показахме, че това е неповторимо за фруктозата. И че тя работи, като заблуждава клетките да мислят, че не разполагат с задоволително сила. "

Фруктозата прави това, като понижава концентрацията на главната енергийна валута на организма - Аденозинтрифосфат (АТФ). Смята се, че това задейства реакцията на организма за оцеляване и нарушава регулирането на тежестта - споделя Джонсън.

„ Това подтиква изхранването, глада и жаждата, само че също по този начин блокира чувството за задоволеност и цялост ", сподели Джонсън.
Ниските клетъчни равнища на АТФ са присъщи и за затлъстяването, диабета, неалкохолната мастна чернодробна болест и заболяването на Алцхаймер.
Но даже и да избягвате фруктозата в диетата си, към момента може да наблюдавате тези резултати.

„ Не става въпрос единствено за фруктозата, която ядем, само че и за фруктозата, създавана от организма от въглехидрати като картофи и ориз ", споделя Джонсън. „ Въглехидратите покачват равнището на глюкозата в кръвта ни и по-късно тя може да бъде превърната от организма във фруктоза. "
Този вид произвеждане е по-висок при хора с диета с високо наличие на захар и сол. То се подтиква и от потреблението на алкохол.

Джонсън акцентира, че проучването не демонстрира, че е належащо да понижим потреблението на плодове, а по-скоро да понижим несъразмерната консумация на храни и питиета с изкуствено високо наличие на фруктоза . Тези диети с високо наличие на фруктоза на собствен ред може да са причина за епидемията от затлъстяване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР