Докато зимата прегръща със своите студени ръце, няма нищо по-приятно

...
Докато зимата прегръща със своите студени ръце, няма нищо по-приятно
Коментари Харесай

5 топли напитки за зимните вечери

Докато зимата прегръща със своите студени ръце, няма нищо по-приятно от това да се насладите на чаша от обичаната си топла напитка. За благополучие, освен лятото предлага вкусни коктейли и фрешове, зимните питиета са най-малко толкоз, в случай че не и по-приятни. Независимо дали в компанията на другари, фамилията или сами в уютния си дом, тези питиета са всичко, от което имаме потребност през дългите зимни месеци, с цел да се стоплим и да подобрим настроението си.
Кремообразен парещ шоколад


Нека стартираме с безконечния любимец – парещ шоколад. Тази богата и кремообразна напитка е зимна класика, която в никакъв случай не излиза от мода. За да го извършите още по-вкусен, разтопете първокачествен шоколад в топло мляко и прибавете купчица бита сметана или маршмелоу от горната страна. Или просто следвайте рецептата:

Съставки:

захар
какао на прахуляк
шоколад
щипка сол за възстановяване усета на шоколада
прясно мляко
ванилия

Поставете млякото в тенджера на приблизително слаб огън. Използването на мляко прави този парещ шоколад извънредно кремообразен и благоуханен. Разбийте какаото на прахуляк и захарта и загрейте, до момента в който се затопли. След като млякото се затопли, прибавете късчета шоколад, като разбивате, до момента в който се разтопят в млякото. Добавете капка ванилов дестилат. Сервирайте незабавно, гарниран с маршмелоу, бита сметана, нарязан шоколад, натрошени бонбони или други по ваш избор.
Чай лате с подправки


За ароматно и екзотично преживяване се поглезете с подправено чай лате. Сварете черен чай със примес от ароматни подправки като канела, кардамон, джинджифил и карамфил. Смесете с топло мляко и подсладете на усет с мед или захар. Тази ароматна напитка е освен успокояваща, само че и предлага удивителен поврат на обичайния чай. Ето и нашата рецепта:

Съставки:

2 супени лъжици черен чай
3 броя карамфил
1 звездовиден анасон (или друга ароматна фалшификация
1 цяла пръчка канела
4 чаши вряща вода
½ чаена лъжичка чист дестилат от ванилия
1 супена лъжица захар или мед
¼ чаша горещо мляко

Поставете чая, карамфила, анасона и пръчката канела в чайник или термоустойчива кана. Добавете врящата вода и оставете да къкри за 3 до 4 минути. Прецедете чая в 4 чаши. Разбъркайте с подсладителя и горещото мляко и сервирайте.
Греяно вино


Стоплете зимните си вечери с димяща чаша греяно вино. Сварете аленото вино с подправки като пръчици канела, карамфил и звездовиден анасон. Добавете резенчета портокал и подсладител като мед или захар, с цел да балансирате усетите. Резултатът е празнична и ароматна напитка, която е идеална за празнични събирания или тихи нощи край камината.

Съставки:

1 бутилка алено вино
1 нарязана клементина, портокал или мандарина
1 пръчка канела
1 звездовиден анасон
3 сушени смокини
3 зърна черен пипер

Изсипете аленото вино в огромна тенджера. Добавете клементината, пръчката канела, анасона, сушените смокини и зърната черен пипер. Загрейте доста леко, до момента в който заври, след което изключете котлона.

Извадете с лъжица подправките и зърната черен пипер, след което разбъркайте. Разсипете в чаши и се насладете на напитката.
Пунш


Пуншът е друга обичайната зимна напитка, която освен ще стопли тялото, само че и душата ви. Ето една елементарна и вкусна рецепта за зимен пунш с малини, която можете да опитате.

Съставки:

4 пакетчета черен чай
1 лимон, фино нарязан
1 портокал, фино нарязан
1/4 чаша захар
1 супена лъжица карамфил
12 стръка мащерка
1 - 1/2 чаши малинов ликьор
1 - 1/2 чаши уиски
1/4 чаша свеж лимонен сок

Оставете 10 чаши вода да заврят в огромна тенджера. Намалете топлината и оставете да къкри. Добавете пакетчета чай, резени лимон и портокал, захар, карамфил и 12 стръка мащерка; оставете да къкри покрити 10 минути. Отстранете от огъня, изхвърлете пакетчета чай. Разбъркайте малинов ликьор, уиски и лимонен сок. Разпределете в чаши и гарнирайте със стръкчета мащерка, в случай че желаете.
Мента мока


Комбинирайте класическите усети на шоколад и мента за едно прелестно зимно лакомство. Сварете чаша кафе или направете парещ шоколад, след което прибавете нотка дестилат от мента. Покрийте го с бита сметана и поръсете натрошени бонбони за празнично допиране. Тази нежна напитка е идеална за отпиване край огъня или за поддържане през зимния работен ден. Ето нашето предложение:

Съставки:

прясно мляко
захар
какао на прахуляк
кафе
дестилат от мента
дестилат от ванилия
топинги: покриваме нашата ментова мока с бита сметана и шоколадови стърготини.

Тази вкусна и уютна напитка е подготвена единствено за 10 минути. Загрейте млякото в тенджера, какаото и захарта, до момента в който се образуват мехурчета и захарта се разтвори. Смесете еспресото, дестилат от мента и дестилат от ванилия, след което отстранете от огъня. Гарнирайте и сервирайте.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР