Докато все още не е ясен точният механизъм на разпространение

...
Докато все още не е ясен точният механизъм на разпространение
Коментари Харесай

Специалисти уточняват може ли замразената храна да разпространява COVID-19

Докато към момента не е явен точният механизъм на разпространяване на новия ковид от огромен пазар за търговия на едро в Пекин, локалните управляващи предизвестиха да не се употребява сурова сьомга, откакто патогенът беше открит на дъските за транжиране на вносната риба, предава Ройтерс.

По този мотив организацията потърси мнението на специалисти дали COVID-19 може да се популяризира чрез консумация или боравене с охладени или замразени храни . По мнението на господин У Цзуню, основен епидемиолог в Центъра за предварителна защита и надзор на болесттите на КНР, вирусът може да се задържи върху замразени храни до три месеца . Неговото ведомство имало " мощни съмнения ", че инфектирани храни са провокирали новото огнище в Китай.

Но професорът по вирусология от Хонконгския университет Цзин Дун Юн отбрани друго мнение. Според него заразяването с вируси от замразена храна се следи при други патогени, като да вземем за пример при ротавируса и херпеса. Но ученият отбелязва, че SARS-CoV-2 и другите респираторни вируси заразяват, употребявайки различен механизъм - дихателните пътища, а не стомашно-чревния тракт. И че са нужни спомагателни проучвания, с цел да бъде потвърдено, че COVID-19може да се съобщи посредством контакт или при директна консумация на замразена храна.

Според Еял Лешем, шеф на Центъра за тропически заболявания към медицинския център " Хаим Шеба " в гр. Рамат Ган, няма доказателства, че новото огнище на ковид в Китай е зародило посредством храната и нейната опаковка. Преобладаващият брой заразявания се получават при непосредствен контакт на инфектирани пациенти. Инфекции посредством прясна храна от рода на месото и рибата най-често стават факт, когато инфектиран кухненски служащ или келнер отиде на работа и се допре до храната, като по този метод придвижва вируса. По мнението на израелския експерт рискът замразената храна да популяризира патогена е извънредно невисок, в случай че се съблюдават съответните защитни ограничения.

Сингапурският специалист по инфекциозни заболявания Дейл Фишър не споделя същото мнение. " Когато желаеме да запазим един вирус, ние го замразяваме. Така че, в случай че той е разполагаем при пакетиран замразен артикул, си остава витален. Говорим нормално за по-малко от седмица. Но е известно, че колкото е по-ниска температурата, толкоз повече се удължава и животът му! ", споделя Фишър.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР