Докато водим големия дебат на глобално ниво за климатичните промени

...
Докато водим големия дебат на глобално ниво за климатичните промени
Коментари Харесай

Заплатите в НИМХ между 1100 и 1200 лв.!?

Докато водим огромния спор на световно равнище за климатичните промени и за все по-чести феномени с рисково време, бюджетът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) понижава. Той е с 400 хиляди лв. по-малък тази година от миналата 2023 година, а в същото време службата се нуждае от нарастване най-малко с 4 млн. лева, с цел да може да действа вярно, да наема млади фрагменти и да се развива софтуерно. Това разясниха пред Българска национална телевизия Анастасия Кирилова - синоптик, ръководител на синдикалната организация ВОН - КНСБ и гл. ас. доктор Анастасия Стойчева - шеф Департамент " Прогнози и ИО ", Национален институт по метеорология и хидрология.

" Това, за което се борим сега, е че няма нарастване на бюджета, което да разреши актуализиране на заплатите, които са замразени от 2022 година От тогава до момента знаем какво се случи с цените, с обезценяването на приходите. Това се отразява на мотивацията на хората за работа, на опцията да идват младежи на работа ", разясни Анастасия Кирилова.

" Основната заплата на най-многочисления състав на института - метеорологичните наблюдаващи, е сред 1100 и 1200 лева т. е. тя е доста покрай минималната работна заплата. Как може да живее човек в дейна възраст с подобен приход? ", разяснява още тя.

" Посоката, в която би трябвало да се развива една метеорологична работа, неизбежно минава през новаторски способи за образуване на активността. Да съзрат младежи бъдеще в нашата специалност, да минат през тежкото образование на естествените науки, през математика и физика, може да стане единствено при изискване, че те виждат реализация в бъдещето ", съобщи Анастасия Стойчева.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР