Докато цялото общество се занимава с АЕЦ "Белене", с докладите

...
Докато цялото общество се занимава с АЕЦ "Белене", с докладите
Коментари Харесай

Одиторският надзор си сменя началника

Докато цялото общество се занимава с АЕЦ "Белене ", с отчетите на Европейската комисия за България и с какви ли още не събития, в Народното събрание се придвижва процедурата по желание на нов ръководител на Комисията за обществен контрол над записаните инспектори. За множеството хора тази институция е изцяло непозната, само че за бизнеса и за финансистите е ясно, че това е един от най-важните надзорни органи. Той управлява дали обособените експерт-счетоводители и одиторските компании, в които те работят, съблюдават разпоредбите на Международните счетоводни и Международните одиторски стандарт при инспекцията и заверката на балансите и докладите на всички компании, подлежащи на подобен одит. Точно техният автограф е една от гаранциите, че балансите и докладите на компанията отразяват вярно финансовото й положение. Ще напомним, че преди време стана сериозен скандал към заверката, която одиторската компания "Кей Пи Ем Джи " бе направила на балансите и докладите на КТБ. Този случай бе обект на особено следствие от страна на Комисията за обществен контрол над записаните инспектори, което приключи с спорни резултати, без значение че сегашният ръководител на комисията Ваня Донева постави много старания, с цел да извърши упованията на ръководещото болшинство, а и на други заинтригувани от интригата парламентарни политически сили.

Точно поради тези старания на Донева се предполагаше, че точно тя и в този момент още веднъж ще бъде номинирана от ръководещите за ръководител на комисията. Но май няма да стане по този начин. Поне към този момент единствената номинация за тази позиция, която е импортирана в секретариата на Народното събрание, е за настоящия член на комисията проф. Огнян Симеонов. Той е прочут в професионалните счетоводни и одиторски среди, както и измежду академичната общественост. От 2002-ра до 2016-а е бил заместник-декан и декан на факултета "Финансово-счетоводен " на УНСС, началник на катедра "Финансов надзор ", както и заместник-ректор на УНСС. Освен това Симеонов е бил член на Консултативния комитет на ръководителя на Сметната палата, на одитния комитет на Министерството на финансите, на Фонд "Земеделие " и на Българския енергиен холдинг. Кандидатурата му е импортирана от парламентарната група на ГЕРБ и това към този момент е сериозна гаранция, че ще бъде определен за ръководител на комисията.

Не може да се твърди обаче, че и идеята на Ваня Донева е изцяло изгубена. Не би трябвало да се не помни, че един от членовете на комисията се избира по предложение на нейния ръководител. И няма да е чудно, в случай че откакто бъде определен за ръководител, Огнян Симеонов номинира точно Донева да го размени на овакантеното от него място като член на комисията.

Останалите членове също са номинации на ръководителя на комисията, само че в действителност са претенденти на Българска народна банка, на Института на дипломираните експерт-счетоводители и на Министерството на финансите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР