Докато текат дискусиите за това как доста успешно унищожаваме планетата

...
Докато текат дискусиите за това как доста успешно унищожаваме планетата
Коментари Харесай

Заплахата от астероиди, която грози света

Докато текат полемиките за това по какъв начин много сполучливо унищожаваме планетата си, една невидима опасност продължава да заплашва нейното битие. Тя идва от Космоса и е в действителност значимо да реализираме напредък в противодействието й.

Става дума за астероидите, които минават около Земята, някой път и притеснително близо. Последният случай, в който голямо парче от небесно тяло падна на повърхността на нашата планета, бе през 2013 година в Челябинск, Русия.

Но много постоянно чуваме предизвестия от галактическите организации, на фона на които шеговито си споделяме да ни удари този път и да вземе да се завършва. Е, не го мислим в действителност, несъмнено. 

Въпреки че съгласно NASA нито един прочут на откривателите астероид не заплашва да удари Земята в идващите 100 години, след години проучвания и разисквания галактическата организация на Съединени американски щати дава начало на първата по рода си задача, акцент на която са точно рисковите галактически тела.

Днес, 23 ноември, ще стартира пробата за двойно пренасочване на метеорити (DART). Ракета на компанията на Илон Мъск SpaceX ще пътува 10 месеца до двоична астероидна система. " Този ​​тест би трябвало да показва, че тази технология е задоволително зряла, с цел да бъде подготвена, в случай че бъде открита действителна опасност от удар от метеорит ", разясняват от организацията.

А главната концепция на задачата за " планетарна отбрана " е да се откри дали в случай че хората имат задоволително време за реакция и знаят за съществуваща опасност от метеорит да вземем за пример десетилетия по-рано, може съдбовният му конфликт със Земята да бъде предотвратен.

Според специалисти това може да стане чрез пренасочване на задоволително количество сила върху ускоряващата скоростта си канара, с цел да се промени нейната траектория. Засега това е само на доктрина, а практиката ще забележим през септември идната година.

Тогава ракетата Falcon 9 би трябвало да е минала над 10 милиона километра, достигайки до Didymos и Dimorphos - два метеорита, които са гравитационни свързани и са с диаметър надлежно 792 и 161 метра.

Тя е натоварена със специален галактически кораб DART с тегло 609 кг и е с диаметър 17 метра, който ще се движи със скорост 24 140 км/ч. А задачата му ще е да се сблъска челно с Dimorphos, с цел да забави скалата с част от секундата и да промени орбитата й към по-големия метеорит.

DART ще употребява лазерно ориентиране и други технологии с висока разграничителна дарба, с цел да избира самостоятелно своята точка на влияние. Докато се движи към скалата, камерата на кораба ще изпраща изображения назад на Земята. От тях обаче няма да може да се открият повърхностният състав и топографията на Dimorphos, предава Bloomberg.

Друга концепция на галактическата организация, която занапред ще се разисква дали да бъде тествана, е за прикрепване на галактически транспортен съд към астероид с цел да се усили масата му и по този метод постепенно да се промени и неговата траектория. 

Но главният прийом за попречване на възможни бъдещи нещастия е правилното наблюдаване на космическите тела. От 15 години NASA е задължена от Конгреса да категоризира всички близо до Земята обекти, по-големи от 140 метра.

За тях се счита, че биха предизвикали съществени заличавания, в случай че се сблъскат с нашата планета. Смята се и че са над 25 хиляди на брой, само че към този момент са открити едвам половината от тях. А мисията DART е на стойност 330 милиона долара и всички се надяват да бъде сполучлива.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР