Светът изостава много по отношение на повечето цели за устойчиво

...
Светът изостава много по отношение на повечето цели за устойчиво
Коментари Харесай

ООН: Светът се проваля с целите за справяне с бедността и глада

Светът изостава доста във връзка с множеството цели за стабилно развиване, контрактувани през 2015 година, като справяне с бедността и глада. Това се показва в отчет на Организация на обединените нации, в който се показват дефицитът на финансиране, геополитическото напрежение и пандемията от COVID-19.

Годишният отчет за устойчивото развиване на Организация на обединените нации класира представянето на своите 193 страни членки в осъществяването на 17 широкообхватни " цели за стабилно развиване ", които включват и възстановяване на достъпа до обучение и опазване на здравето, обезпечаване на чиста сила и отбрана на биоразнообразието.

Установено е, че нито една от 17-те цели не е напът да бъде реализирана до 2030 година, като множеството от тях демонстрират " стеснен или противоположен прогрес ". В отчета страните се приканват да се оправят с хроничния дефицит на финансиране, както и да обновят самата система на Организация на обединените нации.

" Този отчет демонстрира, че даже преди да настъпи пандемията, напредъкът към този момент е бил прекомерно муден ", съобщи Гийом Лафортюн, вицепрезидент на Мрежата за решения за стабилно развиване на Организация на обединените нации (SDSN) и водещ създател на отчета.

" След като настъпиха пандемията и други рецесии - в това число военни спорове - това е история на застоялост ".

Докладът откроява оправянето с глада, основаването на устойчиви градове и опазването на биологичното многообразие на сушата и водата като особени слаби области. Политическите цели като свободата на печата също са претърпели " превръщане на напредъка ".

Отбелязва се, че Финландия, Швеция и Дания са отпред в листата на страните, а Китай също е постигнал по-бърз от междинния прогрес, но изоставането на най-бедните страни в света е все по-сериозно.

Лафортюн уточни, че разрастващите се страни се нуждаят от повече достъп до интернационално финансиране и добави, че институции като организациите за кредитен рейтинг би трябвало да бъдат насърчавани да вземат под внимание дълготрайното екологично и икономическо богатство на страната, а освен нейната краткосрочна ликвидност.

Докладът прави оценка и готовността на страните да си сътрудничат в международен мащаб посредством институциите на Организация на обединените нации. Съединените щати са класирани на последно място.

" Голямо болшинство от страни поддържат съдействието, само че има редица велики сили, които не играят по разпоредбите на играта ", съобщи Лафортюн.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР