Докато се очаква Nikola, който тръгна по стъпките на Tesla

...
Докато се очаква Nikola, който тръгна по стъпките на Tesla
Коментари Харесай

Представиха първия електрически влекач

Докато се чака Nikola, който потегли по стъпките на Tesla с предварителни поръчки и капаро, както и самата Tesla да покажат електрическите си серийни камиони, изненадата пристигна от ненадейно място. Cummins, производител на мотори за тежкотоварни камиони, направи изненадваща премиера на своя електрически влекач Aeos, оповестява Vesti.

Камионът разчита на пакет акумулатори с потенциал 140 kWh, които му обезпечават пробег сред две зареждания от 160 км, което значи, че той ще е приспособен най-вече за градско шофиране. Но не бързайте да се присмивате, тъй като, както към този момент знаете, няколко страни взеха решение да забранят ДВГ през 2040 година Вярно, това може би няма да важи за леко и тежкотоварните камиони, само че въпросът към момента е отворен.

Важното е, че цялостното презареждане на батериите лишава единствено към час, като задачата на Cummins е да понижи това време на единствено 20 минути до края на десетилетието. За да се усили пробегът, производителят планува опцията за монтиране на спомагателен пакет акумулатори, с които да подсигурява самостоятелен пробег до 30 благи (480 км).

Cummins вади още няколко коза от ръкава си. Единият е регенеравитното прекъсване, а другият са слънчевите панели върху покрива на кабината, които събират слънчева сила и я придвижват към батериите, с цел да се усили пробегът.

Аеродинамиката също има доста значимо значение за възстановяване на ефикасността, заради което стандартните странични огледала са заместени от камери, с цел да се понижи коефициентът на челно въздушно противодействие. Кабината е по-издължена, а фугите по панелите на купето и под него са минимизирани.

Какво е тежестта? Един от най-важните въпроси тук. Според Cummins приказваме за брутна маса на влекач, прицеп и товар от 34 000 кг.
Forbes твърди, че по-малката версия на камиона ще влезе в произвеждане през 2019 година Тук би трябвало да се означи, че Cummins действително няма да създава влекача, а ще доставя цялата електронна система на батериите, като самите акумулатори ще закупува от към момента неназован снабдител.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР