Докато правителството на САЩ продължава да налага своите репресивни мерки

...
Докато правителството на САЩ продължава да налага своите репресивни мерки
Коментари Харесай

Американските ограничения няма да спрат развитието на китайската индустрия за производство на чипове

Докато държавното управление на Съединени американски щати продължава да постанова своите репресивни ограничения против китайския бранш за разработка и произвеждане на чипове и предлага „ примамки “ на компании, които желаят да се отдалечат от пазара му, индустриалните колоси обевидно не са уверени в правотата на този курс и някои от тях потвърдиха желанието си – с обществени изявления или с на практика дейности – да продължат да си сътрудничат в Пекин.

Техният избор е блестящо доказателство, че китайската верига за доставки и пазар са от изключителна значимост за световните колоси в промишлеността за чипове, споделят специалисти, добавяйки, че секторът в Китай е съумял в огромна степен да се приспособява към сложната външна среда и се развива през последните години със постоянни темпове.

Според изказване на Американската асоциация на полупроводниковите индустрии (SIA), нейни представители ще вземат участие в 75-ата среща на Съвместния управителен комитет на Световния съвет за полупроводници (JSTC), който ще се организира в град Сямън, и в която ще се включат също техни сътрудници от Китай, Европейски Съюз и Япония. В изказването се споделя също, че Съединени американски щати да са ангажирани с реализиране на резистентност на веригата за доставки и възобновяване на промишлената си база с използването на Закона за полупроводниците, те в никакъв случай няма да могат да бъдат изцяло самодостатъчни. С повишаването на световното комерсиално напрежение има незабавна потребност от държавни политики, които поддържат отворените пазари, нововъведенията и сигурните и устойчиви световни вериги за доставки, се показва още в него.



Тази позиция беше отразена в изявленията на някои ветерани от промишлеността неотдавна. Според „ Файненшъл таймс “ създателят на „ Майкрософт “ Бил Гейтс е декларирал, че Съединени американски щати няма да съумеят да попречат на Китай да се снабди със лични чипове от висок клас. В този смисъл, Гейтс не вижда доста смисъл в ограничението на продажбите на чипове за Китай, защото това ще стимулира страната да настигне Съединени американски щати по-бързо, и показва мнение, че Вашингтон и Пекин би трябвало да си сътрудничат по-тясно.

Дзюе Уан, сътрудник в консултантската компания Bain & Co също е споделил на скорошно събитие, че „ вместо да се отдалечат от Китай, (американските) компании мислят за това по какъв начин могат да „ вървят по въжето “, с цел да се задържат на китайския пазар толкоз дълго, колкото могат “, съгласно материал в хонконгското издание South China Morning Post.

Притесненията на промишлеността и по-тихата или по-явна опозиция пристигнаха, когато държавното управление на Съединени американски щати продължи да стартира политики, които се стремят да убедят или притиснат фирмите да се отдалечат от китайските вериги за доставки.

Министерството на търговията на Съединени американски щати наложи преди седмица ограничавания върху износа на повече от две дузини китайски предприятия, в това число компанията за чипове Loongson Technology. Този ход бе избран от говорителката на Външно министерство Мао Нин като „ следващ образец за това, че Съединени американски щати си намират оправдания да оказват напън върху китайските предприятия с всички вероятни средства “.



Няколко дни по-късно Министерството на търговията на Съединени американски щати разгласи и  плановете си да стартира да приема заявки по стратегия за субсидиране на производството на стойност 39 милиарда $. Предпоставката за фирмите, които получават парите, е да сключат съглашения, ограничаващи за 10 години желанията им да уголемяват индустриалния си потенциал за полупроводници в непознати страни, в това число Китай.

Ма Дзихуа, президент на Beijing Darui Management Consulting Co, споделя, че опитът на държавното управление на Съединени американски щати да „ отвлече “ компании посредством по този начин наречената национална сигурност нанася доста вреди на промишлеността, даже и с компенсацията, която им се предлага. „ Много американски софтуерни колоси са облагодетелствани от глобализацията и те добре схващат, че самата технология няма да донесе големи облаги, в случай че няма големи пазари като Китай “, счита той.

Според Ма, към този момент се усещат отрицателните резултати от американската политика за софтуерно и икономическо „ делене “, като доста компании би трябвало да поемат по-високи разноски в бизнес връзките, вариращи от труд и технологии до вложения, които от своя страна изяждат техните облаги.

Фу Лян, самостоятелен анализатор, споделя пред Global Times, че желанието на Съединени американски щати да изтеглят фабрики от страна с релативно ниски разноски за труд към себе си опонира на икономическите правила и затова не може да завоюва самопризнание измежду индустриалните играчи. „ Ходът на Вашингтон вреди на цялата промишленост и вредите не са лимитирани до Китай или самите Съединени американски щати, а се разгръщат към всички страни “, показва той, добавяйки, че Съединени американски щати няма да могат изцяло да попречат китайските компании да получават чипове от задгранични продавачи, макар че може да съумеят с избрани компании.



За разлика от това китайската полупроводникова промишленост се развива устойчиво с поддръжката на държавното управление и лични старания, като, съгласно специалисти, е съумяла да реализира релативно високо равнище на локализация.

Китайският вицепремиер Лиу Хъ организира срещи с разнообразни компании за интегрални схеми и провежда неотдавна симпозиум с тях, на който акцентира значимостта от „ активизирането на национални запаси за развиването на промишлеността “. Според него, Китай е формирал относително цялостна индустриална верига за интегрирани схеми и са се появили редица отлични предприятия и бизнесмени, които са формирали мощни благоприятни условия в някои области. Ма сподели, че китайската промишленост за чипове като цяло се е нормализирала, откакто е претърпяла някои проблеми вследствие на рестриктивните мерки от Съединени американски щати. „ Развитието на китайската промишленост за чипове не е прекратено от намесата на Съединени американски щати. Вместо това, тя се развива със лично движение и осъществя много положителни достижения “, сподели Лиу Хъ, добавяйки, че Пекин може да реализира в съществени линии вътрешно заменяне при 28-нанометровите чипове и също по този начин прави някои пробиви при 14-нанометровите.

Континентален Китай към момента е най-големият индивидуален пазар на полупроводници в света, като общите продажби доближават 180,3 милиарда $ през 2022 година, съгласно Американската асоциация на полупроводниковите промишлености.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР