Докато политиците обсъждаха възможен газов бойкот срещу Русия, през март

...
Докато политиците обсъждаха възможен газов бойкот срещу Русия, през март
Коментари Харесай

Европейците са купили през март повече газ от Русия, въпреки инвазията на Путин в Украйна

Докато политиците обсъждаха вероятен газов протест против Русия, през март към Европа потече повече съветски газ, в сравнение с преди.
Това демонстрират изчисленията на лондонската компания за разбори ICIS, осведоми spiegel online, като прецизира, че разполага с данните на ICIS. Според тях съветският монополист „ Газпром “ е доставил минимум 10,14 милиарда кубически метра природен газ на клиенти в Европейски Съюз и Англия през първия цялостен месец на войната.

Това е с една четвърт повече в сравнение с през февруари (8,09 милиарда) и даже с 36% повече от януари (7,43 милиарда). Анализът на ICIS не включва стойностите за трите балтийски републики и Финландия, само че вносът от тези страни е относително дребен и съвсем не въздейства върху наклонността.

Вносът на полутечен природен газ (LNG) чупи исторически върхове

С дял от 23% Русия e била най-важната страна-доставчик за европейците, като се подрежда малко преди Норвегия, чието количество е 10,08 милиарда кубически метра. Вносът през терминали за полутечен природен газ е бил даже по-висок - 12,93 милиарда кубически метра. Според ICIS, втечненият, надълбоко замразен природен газ идва най-вече от Съединени американски щати, само че има и доставки от съветски LNG план. Рязкото нарастване на вноса от Русия в разгара на войната разкрива какъв брой мъчно би могъл да се реализира европейски газов протест.

„ За да се компенсират пропуските, вносът на полутечен природен газ ще би трябвало да се усили още веднъж със 7 до 10 милиарда кубически метра на месец, а неотдавна те доближиха исторически високи равнища “, споделя основният газов пълководец на ICIS Том Марзек-Мансър пред SPIEGEL.

През януари европейците внесоха 13,76 милиарда кубически метра през терминалите; в бъдеще би трябвало да са най-малко 20 милиарда на месец. Според Марзек-Мансър това е мъчно постижимо при сегашната инфраструктура. Основната причина за по-голямото търсене на съветско гориво са и последните скокове на цените на европейските газови тържища. На 7 март мегаватчасът на холандския референтен пазар TTF струваше до 345 евро; сега е към 110 евро. До предходната година нормално бяха от 5 до 40 евро.

„ Цените на спот пазара бяха доста по-високи от цените, които „ Газпром “ и неговите клиенти договориха в дълготрайни контракти за доставка. Това е тласък за клиентите да ги употребяват “, споделя Марзек-Мансър.
В допълнение към закрепеното минимално количество договорите постоянно включват алтернатива клиентът да може да поръча повече газ на закрепена цена. Очевидно доста купувачи са се възползвали от нея. През първите две седмици на март, директно след началото на нашествието, техните покупки в „ Газпром “ скочиха до най-високите равнища от средата на декември, сочат данните на ICIS.

Руският газ не може да бъде изцяло сменен от по-висок импорт от други страни, споделя Марзек-Мансър. Норвегия и Азербайджан към момента могат леко да усилят доставките си по тръбите, „ а единственият различен огромен източник са терминалите за LNG “.

Тръбопроводите към Централна Европа са прекомерно дребни

Но тук към този момент поражда казусът с инфраструктурата. Испания може да внесе доста повече полутечен газ. Тя има шест терминала, Германия пък няма нито един. Само два релативно дребни газопровода обаче водят от Иберийския полуостров към Централна Европа. И те към този момент са значително запълнени. Да се реализира доста повече не е допустимо.

Според специалиста даже задачата на Европейски Съюз да понижи вноса от Русия с две трети до края на годината е мъчно съвместима с условието на Европейски Съюз газовите складове на страните-членки да бъдат запълнени минимум до 80% до 1 ноември. Той счита, че и двете по едно и също време могат да бъдат реализирани в най-хубавия случай с доста високи борсови цени и/или доста понижено ползване на природен газ в Европа.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР