Докато останалата част от Европа се бори с повишаващите се

...
Докато останалата част от Европа се бори с повишаващите се
Коментари Харесай

Европейската страна, която беше подмината от инфлацията

Докато останалата част от Европа се бори с повишаващите се цени, в Швейцария инфлацията е толкоз дребна, че някои разноски даже понижават.

Цената на опазването на здравето, която заема основна част от бюджета на швейцарските семейства, понижава с 0.5% на годишна база през февруари, до момента в който общата инфлация доближава 2.2%.

Това е най-големият растеж на потребителските цени от 2008 година, само че той е много по-малък, спрямо равнищата, с които се сблъскаха други развити страни.

Зад скромното покачване на цените в Швейцария стои композиция от фактори – потребителите упорстват за по-изгодни покупко-продажби, енергиен микс, с помощта на който страната не е толкоз уязвима на скачащите цени на петрола и газа, ограничаване на заплащането и известна отбрана против инфлация при вносните цени от скъпия франк.

Със сигурност една от аргументите за ниската инфлация в Швейцария е и това, че разноските за живот там към този момент са много високи.

"Един от аспектите при Швейцария е, че тук цените са по-високи на процедура на всичко, спрямо нашите съседи в Европа, " споделя пред Ройтерс Нанет Хехлер-Файдербе, световен началник за стопанската система и проучванията в Credit Suisse.

Находчивите швейцарски консуматори са намерили известни решения.

На към час с кола от Цюрих през границата с Германия редица компании таксуват швейцарските клиенти с дребна такса за предпазване на артикули, които са поръчали на по-ниски цени в Германия и които по-късно могат да си вземат.

"Хората идват тук, тъй като могат да пазарят на преференциални цени, " споделя предприемачът Манди Клайн - германка, която основава своята компания за хранилища за доставка от своя дом през 2009 година, а в този момент има две депа в немския пограничен град Констанц.

Оживената търговия с доставки в Констанц демонстрира, че швейцарските семейства употребяват колите си, с цел да понижават разноските, когато е допустимо. Въпреки това, данни на Евростат демонстрират, че равнището на цените при разноските на семействата в Швейцария е било с с 60% по-високо през 2020 година, в съпоставяне със междинното за еврозоната.

Положителното е, че потребителски групи, на които им е омръзнало от високите цени в Швейцария, лобираха за политически ограничения, които доведоха до две законодателни промени от началото на тази година, които дават право на семействата да получават по-изгодни покупко-продажби.

Първата стегна швейцарския закон против картелите, с цел да попречи на компаниите да поставят спомагателна надценка за швейцарския пазар.

С втората беше неразрешено по този начин нареченото геоблокиране, употребявано от търговците на дребно, с цел да пречат на потребителите да купуват по-евтини артикули или услуги от уеб сайтове в чужбина, да вземем за пример като ги пренасочват към швейцарски уеб страници.

Някои характерности, характерни за швейцарския пазар и тежестта на избрани продукти в показателя на потребителските цени (CPI), също изясняват за какво инфлацията е толкоз ниска в Швейцария.

Здравеопазването, да вземем за пример, което се предлага от частни компании, съставлява 17% от CPI, в съпоставяне със 7% в Съединени американски щати и 5% в Германия, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Правителството подтикна здравноосигурителните компании в страната да лимитират наградите.

"Това е сфера, която вместо да основава инфлация и нараствания на цените, регистрира тъкмо противоположния резултат в резултат на политически напън, " споделя Хехлер-Файдербе.

Благодарение на езерата, реките и планинския релеф, водната сила съставлява към 57% от генерираната сила в страната. Така тя е надалеч по-малко изложена от други страни на възходящите цени на петрола и природния газ.

"По наша оценка междинната инфлация в Швейцария през 2022 година е 1.8%, макар повишаването на петрола напоследък, което покачва рисковете и за по-висока инфлация, " споделя Хехлер-Файдербе. "За 2023 година предвиждаме междинна инфлация от 1%. "

Тъй като заплащането в Швейцария е доста по-високо, спрямо съвсем всички други европейски страни, в страната има по-малко напън за покачвания на заплатите. Телекомуникационната компания Swisscom ще усили заплатите с едвам 0.9% тази година.

Скъпият швейцарски франк също оказва помощ. Той е считан за валута леговище и по-рано този месец за малко трансферира паритет с еврото и нарастна до седемгодишен връх.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР