Докато обстрелът от войната на Русия срещу Украйна отеква отгоре,

...
Докато обстрелът от войната на Русия срещу Украйна отеква отгоре,
Коментари Харесай

След срутването на язовир: Украинци отчаяно търсят спасение, докато над тях отеква обстрел

Докато обстрелът от войната на Русия против Украйна отеква от горната страна, десетки евакуирани на остров в река Днепър се качиха на върховете на военни камиони или в салове, с цел да избягат от надигащите се води, породени от пробив на язовир нагоре по течението, предава „ Асошиейтед прес “.

Изнервящият лай на оставените кучета в допълнение утежни настроението на превозените на безвредно място. Жена в един сал стисна главата на обезверената си щерка. Закъсал боен камион, затънал в набъбващи води, увеличи равнището на суматоха, до момента в който екипите на Червения кръст се опитваха да проведат проведена евакуация .

Никой не можа да даде отговор на това какъв брой високо ще се повишат водите, нахлуващи през зейнала дупка в язовир „ Каховка “, или дали хора или домашни любимци ще избягат живи.

Бързата евакуация с лодка и боен камион от островен квартал край южния украински град Херсон надолу по течението във вторник свидетелства за последния човешки безпорядък, породен от войната на Русия в Украйна.

Украинските управляващи упрекнаха съветските сили, че съзнателно са разрушили язовира. Руските управляващи упрекнаха неотдавнашните украински военни удари . Александър Сокерин, който избягал от своята къща със фамилията си, откакто тя била изцяло наводнена, споделя:

„ Руснаците удариха язовира и не помислиха за следствията . Не би трябвало да им се прости.

Длъжностни лица и от двете страни описаха, че солидният пробив на язовирната стена не е предизвикал цивилни жертви, а прибързаното бягство има за цел това да остане по този начин.

Кварталът на острова беше един от жилищните региони в директното течение на злополуката във вторник, която съгласно специалисти се чака да се разиграе с дни, до момента в който арестуваните води от язовир „ Каховка “ си проправят гладко пътя към Черно море. Може да отнеме дни, с цел да разберем действителните жертви и вреди.

Рано сутринта, преди наводнението да дойде, доста поданици се пробваха да го залепят. Но когато равнището на водата се повиши по улиците, издигайки се съвсем до върховете на автобусните спирки или втория етаж на постройките, екипите на националната армия и екипите за незабавна помощ се разпръснаха, с цел да извадят блокираните хора .

Някои разкрили, че се носят под гредите на домовете си, когато водите се повишили. Пространството на камионите беше лимитирано и опитът да се изтеглят два сала зад единия се провали, когато въжетата се скъсаха. Един мъж хвърли немската си овчарка от покрива на закъсалия камион върху различен. Някои поданици се вкопчиха един в различен, с цел да не попаднат в надигащия се прилив.

Длъжностни лица споделиха, че към 22 000 души живеят в региони, изложени на риск от наводнения в следените от Русия региони от източната страна на реката, до момента в който 16 000 живеят в най-критичната зона на следената от Украйна територия от западната страна – региони като тези, евакуирани във вторник.

Организацията на обединените народи сподели, че минимум 16 000 души към този момент са изгубили домовете си и се поставят старания за обезпечаване на чиста вода, пари и правна и прочувствена поддръжка на засегнатите. Евакуациите от следената от Украйна страна на реката превозваха хора до градове, в това число Николаев и Одеса на запад. Ррегионалният представител на Amnesty International шеф за Източна Европа Мари Струтърс съобщи:

„ Докато градове и села в долното течение на река Днепър отиват под вода, човешките и екологичните разноски за унищожаването на язовир „ Каховка “ е голяма филантропична злополука – и интернационалната общественост би трябвало да се сплоти, с цел да изправи виновните пред правораздаването . “

„ Правилата на интернационалното филантропично право особено пазят язовирите, заради заплахите, които тяхното заличаване съставлява за цивилните “ , сподели тя.

Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик сподели, че наводнението, породено от пробива на язовирната стена, се чака „ да има съществени и дълготрайни последствия върху филантропичната обстановка в региона “, като да вземем за пример пренасяне на мини и избухливи муниции в нови региони.

Херсон, който беше освободен от украинските сили предходната есен, към този момент стана очевидец на някои от най-лошите от съветската блицкриг акция против Украйна – хипотетични изнасилвания , случайни убийства и насилствени изгубвания през месеците на съветска окупация .

Днес обстрелът продължава постоянно от другата страна на близката фронтова линия, разграничена от реката.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР