Докато някои общества се борят с недостига на работна ръка,

...
Докато някои общества се борят с недостига на работна ръка,
Коментари Харесай

Може ли Mitsubishi AVATAR да сложи край на недостига на кадри и да промени начина, по който работим?

Докато някои общества се борят с дефицита на работна ръка, остър от намаляващото и застаряващо население, AVATAR на Mitsubishi се стреми да бъде решение. Чрез своите благоприятни условия за дистанционно управление, AVATAR дава платформа (софтуер и хардуер), предопределена да улесни всеки да извършва задания от всяко място.

По този метод демократизира труда и евентуално усъвършенства сигурността в рискова работна среда.

Mitsubishi счита, че операционният интерфейс на AVATAR е елементарен и подсъзнателен. Изглежда относително елементарно да накараш роботите да извършват другите задания. Въз основа на човешките когнитивни характерности, интерфейсът употребява технологията Visual Haptics.
Чрез нея показва равнищата на мощ на отдалечени места като изображения с добавена действителност (AR).

Захранвана от патентованата ИИ технология Maisart на Mitsubishi Electric, системата научава и възпроизвежда придвижвания автоматизирано. Това опростява задания като пренасяне на обекти от една точка в друга и понижава работата на оператора.

На CEATEC 2023 Mitsubishi показва целия набор от хардуер и програмен продукт, употребявайки елементарен робот.

Той може да се движи в близост и да мести обекти с две ръце.
Очевидно тази проява не реализира цялостната визия на AVATAR, само че компанията искаше да покаже осезателен прогрес. За да направи телеоперацията практична и комфортна за потребителя, AVATAR разчита на две съществени тактики:

Първо, елементарна и интуитивна работа, основана на зрението
Мобилните интелигентни устройства служат като операционен интерфейс, предаващ придвижване и сензорна информация сред оператора и AVATAR. Четири характерни технологии са създадени за улеснение на това:


• Визуална хаптика: Използва AR за показване на мощна хаптична информация в точката на контакт.
• Дисплей на човешкото око: Настройва разграничителната дарба на централното и периферното зрително поле съгласно задачата.
• Операция с едно тракване: Позволява на потребителите да управляват системата посредством елементарни докосвания върху сензорен панел.
• Контакт с очите: Създава по-естествено взаимоотношение посредством свързване на камера на смарт телефон с уголемен екран.
• Усъвършенствана технология за аватар: Тази гъвкава система разделя „ мозъка “ и „ тялото “ на аватара, като разрешава планиране и внедряване на съответни задания. По принцип той разделя желанието от действието.

Второ, интервенциите на дилемите могат да бъдат разграничени на подзадачи, някои от които могат да бъдат автоматизирани. Тази автоматизация малко по малко разрешава на един оператор да ръководи няколко машини по едно и също време. Можете да мислите за това като за работа на макро равнище, вместо за микро-управление на всяко придвижване от аватара.

Какви ще са последствията за обществото?

Освен оправянето с дефицита на работна ръка и опасенията за сигурността, технологията AVATAR има за цел да реши казуса с неравномерното систематизиране на популацията. То дава на хората свободата да живеят и работят където пожелаят, като по този метод основава по-балансирано систематизиране на работещото население.
Тази визия за бъдещето ще изисква време и повече проучвания, с цел да се оформи, както е планувано. Поне на хартия наподобява, че има капацитет.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР