Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота

...
Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота
Коментари Харесай

Какво представляват убежденията ни и как се формират?

„ Докато не създадем несъзнателното - умишлено, то ще ръководи живота ни, а ние ще го назоваваме орис ” - К. Г. Юнг

Вярванията, които се съхраняват в нашето подсъзнание, са най-важните фактори, които оформят държанието ни. Дори в случай че не знаете нищо за логиката на психиката и човешкото държание, разбирането и осъзнаването на концепцията за убежденията ще бъде задоволително, с цел да ви разреши да схванете същността на „ механизма “ на мозъка. Помислете за подсъзнанието като устройство за предпазване, което съдържа всички данни, цялата информация, която сте изложили в живота си от момента, в който сте били родени до момента. Тази информация включва всички ваши минали мемоари, прекарвания и хрумвания. Какво прави подсъзнанието с всички тези данни? Очевидно е, че би трябвало да има някаква цел.

Нашето подсъзнание употребява цялата тази информация за образуване на вярвания, които по-късно съхранява деликатно. Тези убеждения могат да бъдат оприличени на компютърни софтуерни стратегии, които дефинират по какъв начин ще работи компютърът. По същия метод, убежденията, които се съхраняват в нашето подсъзнание, значително дефинират по какъв начин ще „ оперираме “ (т.е. ще се държим) в разнообразни житейски обстановки.

Какво съставляват убежденията?

Това са хрумвания, за които имаме вяра, че са истина, а убежденията, които въздействат на нашето държание, са тези, които имаме вяра, че са истина за нас самите. Например, в случай че човек има вяра, че е убеден, можем да кажем, че има убеждението „ Аз съм убеден “, което се съхранява някъде в подсъзнанието му. Как мислите, че би се държал подобен човек? Разбира се, той ще се държи решително. Смисълът е, че ние постоянно действаме по способи, които са в сходство с нашите системи от вярвания. Тъй като убежденията са доста мощни в оформянето на нашето държание, има доста смисъл в това да се разбере по какъв начин се образуват и по какъв начин ни въздействат.

Как се образуват вярванията ни?

За да разберете по какъв начин се образуват, представете си, че подсъзнанието е като градина, а вашите убеждения са растенията, които порастват в нея. Дадено поверие се образува в подсъзнанието по същия метод, по който растението пораства в градината. За да се отгледа растение, първо би трябвало да се засадят семената в почвата. Всяко семе е концепция, на която сте изложени. Ако да вземем за пример в детството някой преподавател ви е споделил, че „ сте глупави “, това може да се смята за семе. Метафорично почвата е вашият умишлен разум, който филтрира информацията, с цел да реши какво да одобри и какво да отхвърли. Именно мозъкът взема решение кои хрумвания могат да преминат в подсъзнанието и кои не могат. Съзнателните филтри могат да бъдат „ изключени “ или „ заобиколени “ от така наречен доверени източници или авторитетни фигури.

Ако получавате хрумвания от източниците, на които имате доверие или авторитетни фигури като родители, другари, учители, членове на фамилията, специалисти, академични преподаватели и така нататък, автоматизирано изключвате вашите съзнателни филтри и оставяте информацията да минава свободно във вашето подсъзнание, което води до образуването на вярвания. Умът ви желае да бъде ефикасен и да пести сила, по тази причина заобикаля забързаната задача да обработва всяка информация, която идва от благонадежден източник, единствено тъй като има доверие в него.

Повторението на обещано разбиране го прави истина за нас - когато получавате дадена концепция неведнъж, съзнателният разум стартира да се уморява да филтрира същата информация още веднъж и още веднъж, и в последна сметка взема решение, че филтрирането може да не е належащо за тази концепция. В резултат на това концепцията „ изтича “ във вашето подсъзнание, в случай че е била изложена на задоволително повторения и там се трансформира в разбиране.

“Продължавайки с горната прилика, в случай че вашият преподавател (доверен източник) ви назовава малоумен (идея) още веднъж и още веднъж (повторение), може да образувате убеждението, че сте глупави. Ако подхранвате тази концепция, тя ще става все по-голяма и по-голяма. ”

Щом убеждението се образува в подсъзнанието, то се пробва да го задържи колкото може по-плътно. Това се прави посредством намиране на доказателства в поддръжка на това поверие, което се зарежда и става по-силно - тъкмо както растението изисква вода, с цел да пораства.

Специалистите изясняват: „ След като започнете да вярвате, че сте глупави, вие се държите от ден на ден и повече като малоумен човек, тъй като постоянно сме склонни да действаме съгласно нашите вярвания. Тъй като вашето подсъзнание непрестанно записва вашите житейски прекарвания, то ще регистрира вашето неуместно деяние като „ доказателство “, че в действителност сте глупави - просто с цел да съответствате на неговото авансово съществуващо разбиране и ще пренебрегва всичко друго. “ Това значи, че даже и да сте създали нещо доста съдържателно и мъдро, подсъзнанието ви няма да го отрази поради съществуването на спорна религия („ вие сте глупави “). То ще продължи да събира повече „ данни “ - подправени и действителни, трансформирайки вярването в по-силно и формирайки един обаян цикъл.

Как да се измъкнем от този отрицателен цикъл?

Психолозите дават доста елементарен образец: „ с цел да оспорите свое поверие, можете да си зададете въпроси като Наистина ли съм толкоз глупав/а? / Никога ли не съм правил/а нещо мъдро? “. След като започнете да поставяте под подозрение убежденията си, те ще стартират да се разклащат, да отслабват. Следващата стъпка е да се извършат дейности, които потвърждават на подсъзнанието ви, че вярването, за което се държите, е неправилно. Не забравяйте, че дейностите са най-мощните способи за препрограмиране на подсъзнанието. Нищо не дава по-добри резултати. Ако започнете да вярвате, че сте умни и способни, предоставяйки разнообразни дребни потвърждения, с цел да подсилите това ново поверие, толкоз по-слабо ще стане неговото противоположно такова и в даден миг ще изчезне изцяло. Колко елементарно може да се промени обещано разбиране зависи от това какъв брой дълго подсъзнанието се е придържало към него. Ето за какво убеждения, зародили в детството, са доста по-трудни за смяна, (но не и невъзможни), в сравнение с такива, образувани на по-късен стадий в живота ни.

Помислете какви растения има в градината на мозъка ви?

Харесвате ли ги, желаете ли ги там? Ако отговорът е не, то започнете да обновявате тази вътрешна градина на съзнанието и „ посадете “ нови позитивни вярвания, които да ви трансфорат в личността, която постоянно сте желали да бъдете – без външни намеси, ограничавания и отрицателно въздействие. Не забравяйте, „ трансформираме се в това, в което имаме вяра “.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР