Докато локдауните в Европа започват да валят един след друг,

...
Докато локдауните в Европа започват да валят един след друг,
Коментари Харесай

"Откраднат живот" отива на кино

Докато локдауните в Европа стартират да валят един след различен, в България кината още са отворени за малцината запалянковци - с маски, отдалеченост и до 30% запълняемост, само че то пък и кой толкоз ще се престраши да върви на кино? Жалко за дебютантите зад новия български игрален филм " Пепел върху слънцето " - братя Калинови, сякаш избрали доходоносна ниша, чиято продукция бе двукратно покосена от пандемията. Премиерата първо щеше да бъде през март, само че се отсрочи поради карантината, след това филмът бе показан на фестивалите " Златна роза "  и " София филм фест " във към момента безметежното начало на есента, а в този момент би трябвало да тръгне в разпространяване по кината. Какъвто и да беше - ясно е, че на доходи не може да разчита.

А в естествена обстановка вероятно такива щеше да има. Ориентиран към масовата публика, не към фестивалните журита (това нормално е сигнал за цялостен непрофесионализъм и липса на усет, само че не задължително), филмът се цели директно в многочислените почитатели на сериала " Откраднат живот ", претърпял към този момент 10 сезона и заел някои от най-талантливите артисти и режисьори на локална почва. Подобно на тв поредицата, и той поставя камерата в болнична среда и наблюдава ориста на лекар, които се бори с вътрешните си демони, до момента в който го упрекват във съдбовна лекарска неточност. Познайте кой е в ролята на секси медика? Юлиян Вергов, тогавашна " мечка " от театралната сцена, който тъкмо преди година и половина се отхвърли от присъединяване в " Откраднат живот " - очевидно не с цел да съблече лекарската престилка вечно. Партньорката му във кино лентата Силвия Петкова също извърши роля в сериала, въпреки и второстепенна.

Остава мистерия за какво режисьорът Богомил Калинов и братята му (продуценти и съсценаристи) Александър и Калин Калинови са избрали това безумно заглавие, екранизирайки книгата на проф. доктор Златимир Коларов " Illusio Magna ". То припомня за различен слаб български филм по действителни персони и събития - " Останалото е пепел ", който съумя да се промъкне в кината тъкмо преди карантината през март единствено с цел да бъде милостиво пропуснат незабавно. Коларов написал романа си, опирайки се на (уж) същински случай от лекарския живот през 70-те години. Филмът е дългогодишна фамилна фантазия за Калинови - тяхната майка, която също е доктор, само че приключила и постановка през 90-те, желала да направи късометражен филм от историята. Дори им завещала сюжет, напечатан на пишеща машина.

Десетилетия по-късно, след три несполучливи кандидатствания проектът на братята печели дотация от НФЦ и те се захващат с мистерията в бели престилки тъкмо по времето, когато лекарската специалност е всеки ден на екрана и в новините - за положително или за зло. Филмът не свети с кинематографична виртуозност, нито с оригиналност в тематиките и персонажите, само че на фона на редица други измъчени опити (особено дебюти!), видени на " Златна роза " и СФФ тази година, е обичайно зрителско кино, като особено в междинната част темпото и съспенсът са добре уцелени. Да, мелодрамата е допълнително и доста наподобява на " Откраднат живот " в мизансцените и кадровката, само че пък актьорският състав се оправя добре със дилемите си. Ветеранът Павел Поппандов, Стефан Денолюбов и Ирини Жамбонас вършат чудесни функции във втория проект, а даже появяването на Ники Илиев не нервира. 

Филмът няма да бъде изцяло ощетен откъм екранен живот - след къс воаяж по огромните екрани той ще се срещне с по-широк кръг публика по Нова тв, която поддържа продукцията (и която излъчва и " Откраднат живот " ). 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР