Докато лидерите на Европейския съюз обсъждат идеята за т.нар. ваксинационен

...
Докато лидерите на Европейския съюз обсъждат идеята за т.нар. ваксинационен
Коментари Харесай

Ваксинационните паспорти разединяват света

Докато водачите на Европейския съюз разискват концепцията за така наречен имунизационен паспорт на фона на изказванията, че може да бъде дискриминираща и разединяваща, в международен мащаб се счита, че тези паспорти ще дадат на хората свободата да пътуват. Според някои държави това е излаз за тежко засегнатия туризъм и самолетните компании, а други са по-скептични, предава Euroactive. Някои страни от ЕС и емирствата от Персийския залив, които разчитат на туризма, са най-големите поддръжници на концепцията за паспортите.

Миналия месец Гърция прикани Брюксел да позволи ``ваксинационни сертификати`` за пътешестване в границите на Европейски Съюз.
Атина подписа съглашение с Израел, с цел да разреши на имунизираните хора да пътуват сред двете страни, като министърът на туризма Хари Теохарис желае сходна договорка с Англия. Кипър също разчита в огромна степен на английските туристи и споделя, че държи и на съглашение с Израел.

Испания, най-популярната лятна дестинация в Европа, вижда паспортите като ``много значим детайл, който подсигурява безвредно връщане към мобилността``.

България и Италия също споделят, че концепцията  би могла да проправи пътя към ``нормалността``.

Базираните в Персийския залив самолетни компании Emirates и Etihad бяха измежду първите, които обявиха, че ще тестват имунизационно заявление.

Швеция и Дания към този момент оповестиха електронни документи, които могат да разрешат на носителите им да пътуват в чужбина, да посещават спортни или културни събития и даже да вечерят в  ресторанти.

Исландия, която не е член на Европейски Съюз, само че е част от Шенген, стартира да издава цифрови документи за имунизация през януари, с цел да улесни пътуванията сред страните.

Пристигащите в Полша и Естония, които потвърдят, че са били имунизирани или имат негативен тест за Covid-19, са освободени от карантина.

Естонската компания Guardtime поддържа пилотна скица за узаконяване на имунизации и работи със Световната здравна организация (СЗО) за нейното разширение в интернационален проект. Макар организацията да има вяра, че това може да помогне за следене на разпространяването на имунизациите, ``засега`` е срещу потреблението на такива документи за пътешестване. ``Все още има сериозни незнайни във връзка с ефикасността на имунизацията, друга спънка е лимитираната наличност на ваксини``, споделя СЗО.

Според данни на AFP досега единствено 222 милиона дози са били използвани в международен мащаб на фона на международно население, което надвишава 7,8 милиарда. Всеки пети човек живее в страна, която даже не е почнала с имунизациите.

Франция и Германия са на кантар във връзка с концепцията за паспорти: ``Не всеки има достъп до ваксини и не знаем дали предотвратяват предаването на заразата``, съобщи френският министър на опазването на здравето Оливие Веран през януари.
Германия  е срещу привилегии за имунизираните за сметка на всички останали. Но не изключва частният бранш да го прави.

``Ако ресторант желае да се отвори единствено за имунизирани хора, ще бъде мъчно да го забраним``, споделя министърът на правораздаването Кристин Ламбрехт.

Белгия също се колебае по отношение на имунизационните паспорти.

Към четвъртък минимум 10,17 милиона души в целия Европейски Съюз са били имунизирани и с двете дози - единствено 2,3% от популацията - съгласно данните на AFP от публични източници.

Авиокомпаниите оказват напън за имунизационни паспорти, като австралийският транспортьор Qantas ги назова ``необходимост``.

Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) прикани водачите на Европейски Съюз да вкарат вкасинационните паспорти, с цел да рестартират бранша, се споделя в документ, забелязан от Euroactive.

Авиокомпаниите Emirates и Etihad, които преобладават в Персийския залив, обявиха, че ще тестват цифровия IATA Travel Pass, създаден от Международната асоциация за въздушен превоз през идващите няколко месеца, до момента в който Air New Zealand се причисли към концепцията тази седмица.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР