Докато кралицата празнува 70 години на трона, природозащитната организация WWF

...
Докато кралицата празнува 70 години на трона, природозащитната организация WWF
Коментари Харесай

В юбилея на Елизабет II: запознайте се с кралиците на животинското царство

Докато кралицата чества 70 години на трона, природозащитната организация WWF прави обзор на животинските общества, които също имат мощни дами отпред. От пчелни кралици до матриарси слоници и женски алфа хиени - женските водачи се срещат в целия скотски свят. Обзор прави „ Гардиън “.
Пчели
Пчелната майка е единствената женска в пчелното семейство, способна да се възпроизвежда, и може да снася до 1500 яйца дневно. Царицата отделя феромон, който изпраща известие на служащите за нейното здраве и работливост. Тя е непрекъснато обгрижвана от пчелите работнички. Наред с други неща, те управляват даже какво яде. По време на ларвната ѝ фаза те я хранят с пчелно млечице (богато на хранителни субстанции вещество, създавано от пчелите работнички), а в избрани интервали от годината работничките подлагат кралицата на диета, с цел да може тя да лети на дълги дистанции, когато колонията се рои - разделя се на две, когато има прекалено много пчели за една кралица.

Една от всеки три хапки от нашата храна и съвсем 90% от дивите растения зависят от опрашването от животни като пчелите. Но опрашителите изчезват. В Обединеното кралство една трета от популациите на дивите пчели понижават. Това частично се дължи на загубата на местообитания: в Обединеното кралство поляните с диви цветя са намалели с 97% от 30-те години на предишния век насам, а единствено 7% от горите са в положително екологично положение.
Лъвове
Въпреки че са известни като " царете на джунглата ", лъвовете живеят на групи, формирани най-вече от женски, които дават отговор за лова и изхранването на останалите членове на глутницата. Един прайд от лъвици нормално се състои от свързани между тях женски и техните дребни, а лъвиците са неповторими измежду котките по метода, по който живеят и работят дружно. Те раждат едновременно, отглеждат дребните взаимно в границите на прайда, а дребните могат да сучат от всяка женска, която има мляко. Около две трети от женските остават в прайда, в който са родени.

Лъвовете са включени в аления лист на Международния съюз за отбрана на природата като уязвими типове. Броят на африканските лъвове е намалял с над 40% през последните три генерации, като са изчезнали от над 90% от историческия си ареал. Основните закани за лъвовете са отмъстителните или извършващите убийства за отбрана на човешкия живот и добитъка, загубата на местообитания и намаляването на естествената плячка.
Косатки
Срещани във всички океани на планетата, тези огромни делфини (косатката не е кит) са едни от най-широко публикуваните бозайници в света. Поведението на обособените стада се разграничава доста, само че множеството от тях остават в сплотени матрилинейни групи, като водачеството се предава от майка на щерка. Косатките са едни от дребното бозайници, за които е известно, че минават през менопауза, а женските живеят до 90 години.

По-възрастните женски предават скъпи и комплицирани познания за питателните запаси и обществените привички, които могат да бъдат разликата сред живота и гибелта - едно изследване откри, че младите косатки с баби са с по-голям късмет да останат живи от тези без баби.

Освен че се възпитават, дребните се дисциплинират от майките си, които демонстрират признаци на яд посредством дейности като удряне на опашките им във водата и издаване на звуци със зъби.

С интензифицирането на човешката активност заканите за международния океан се усилват и косатките са изправени пред доста опасности, като да вземем за пример усложнение в риболовни уреди, липса на храна заради свръхулов и промени в разпределението на плячката, свързани с климатичната рецесия. Освен това за тях става все по-трудно да употребяват ехолокацията, с цел да намират плячка, защото корабоплаването се ускорява, а океаните стават все по-шумни. Токсичните замърсители също могат да увредят имунната и репродуктивната система на косатките.
Петнисти хиени
Петнистите хиени живеят в кланове с до 80 членове, водени от алфа женски. В тези матриархални общества женските са еволюирали по този начин, че да са по-едри от мъжките и да правят по-голямата част от лова, да диктуват обществената конструкция и да отглеждат дребните.

Женските съвсем постоянно остават в клана, в който са родени, като наследяват ранга на майка си в комплицираната и конкурентна обществена стълбица. Поколението нормално е от две или три дребни, родени в частни бърлоги или в главната обща бърлога. Малко след раждането те стартират да се борят за превъзходство, изключително при еднополовите приплоди.

Повечето мъжки се разпръскват, с цел да се причислят към други кланове, където стартират от дъното на груповата подчиненост, което значи, че най-високопоставеният мъжки постоянно е зависещ на най-младата женска. Тази матриархална конструкция спомага за поддържане на генетичното многообразие: преобладаващите мъжки могат да станат татковци на непропорционално огромен брой дребни в един клан, до момента в който преобладаващите женски, които могат да родят доста дребни едновременно и постоянно имат доста сътрудници, заобикалят този риск.
Слонове
Женските слонове и техните дребни потомци живеят в тесни фамилни групи, ръководени от матриарх - постоянно най-възрастната и най-голямата женска в фамилията. Подобно на монархията, слоновете показват последователност: след гибелта на матриарха, нейната най-голяма щерка нормално заема мястото ѝ като водач.

Проучване потвърждава, че мъдростта идва с възрастта, и открива, че по-възрастните слоници-матриарси по-добре правят оценка заканите от хищници от по-младите си колежки, което ги прави по-ефективни в отбраната на групата.

Африканските саванни слонове са заплашен тип, а африканските горски слонове са сериозно застрашени и броят им понижава. През последното столетие Африка е изгубила към 90% от своите слонове, основно заради търговията със слонова кост. Загубата на местообитания, споровете сред хората и слоновете и утежняването на климата също заплашват този тип. Слоновете в Африка би трябвало да пият до 300 литра вода дневно. По-високите температури, по-малкото дъждове и интервалите на тежка суша заплашват оцеляването им и водят до по-висока смъртност.
Лемури
Съществуват към 100 типа лемури, като в множеството обществени структури женските имат преобладаваща роля.

Те са единственият тип примати, при който мъжките и женските са доста сходни по размер; нормално женските са по-малки. Женските лемури демонстрират признаци на доминация посредством методите, по които маркират територията си в групата. Известно е също, че те лишават храна от мъжките и ги изхвърлят от местата за спане.

Диви лемури се срещат единствено на остров Мадагаскар, където една трета от всички типове лемури са сериозно застрашени. Те са застрашени от унищожаването на местообитанията им, от лова за месо и от климатичните промени.

Проучване на WWF откри, че популациите на 57 типа лемури ще намалеят с 60%, в случай че световната температура се увеличи с 2-4 градуса по Целзий до края на този век.
Бонобо (малки шимпанзета)
Бонобо са единственото общество на човекоподобни маймуни, в което обществените групи се управляват от женски. Макар йерархията сред мъжките и женските да е уравновесена, на върха нормално има група, ръководена от по-възрастна женска. Женските бонобо са доста по-малки от мъжките, тъй че вместо да ръководят с чиста физическа мощ, женските водачи нормално печелят ранга си посредством възрастта, опита и способността си да основават мощни връзки и съюзи с други женски в групата.

Известно е, че женските бонобо се сплотяват против мъжки, които се пробват да наранят или сплашат друга женска в групата, даже когато тази женска не е тяхна родственик, което пречи на мъжките да преобладават посредством мощ.

Бракониерството и загубата на местообитания не престават да бъдат съществени закани за този заплашен тип, който се среща единствено в горите на Демократична република Конго. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР