Докато кино епосът на Ридли Скот за френския император Наполеон

...
Докато кино епосът на Ридли Скот за френския император Наполеон
Коментари Харесай

Романът Да обичаш Наполеон“ разказва последната любовна история на френския император

Докато кино епосът на Ридли Скот за френския император Наполеон превзема боксофиса из света, а към този момент цялостни и кино залите у нас, един разказ предлага по-задълбочен и съкровен метод за разгадаване на забележителната същина на владетеля. „ Да обичаш Наполеон “, който издателство „ Кръг “ разгласява през 2022-ра, още веднъж е разполагаем в книжарниците в превода на Мариана Христова и корица от Димитър Кьосев.

Книгата ще бъде и измежду акцентите на щанда на „ Кръг “ (№ 401) на Панаира на книгата, който ще се организира от 5-и до 10-и декември в НДК.

И в случай че творбата на носителя на „ Златен глобус “ и „ Бафта “ режисьор струва 200 милиона $, то книгата на американската писателка Маргарет Роденбърг й коства дълготраен труд и изследвания. Резултатът от нейното не по-малко епично премеждие е незабравим сюжет, построен върху задълбочени исторически обстоятелства, който разкрива непозната вероятност към един от най-значимите и спорни владетели в историята.

„ Да обичаш Наполеон “ вкарва читателя в един свят на интриги, изкушения и изменничества. Покорил Стария континент, трансформирал се в страшилището на Европа, в последните години от живота си Наполеон е заточен на дребния, окупиран от англичаните остров Света Елена. Придружен от дребен антураж, на който не може да има доверие, застаряващият Бонапарт посвещава времето си на кроежи за бягство, блян по отнетия си наследник, довършването на стартирания в младостта си разказ и компанията на своята последна държанка – Албин дьо Монтолон.



В „ Да обичаш Наполеон “ авторката Роденбърг ослепително преплита ориста на великия държател в последните години от изгнанието му с ретроспективно построения облик на младия Наполеон, решил да завладее света и в това време срещнал първите трепети и разочарования на любовта. Сюжетната нишка на книгата е изтъкана върху персоналната история на своенравната и погрешна Албин – спорна персона със подозрителен морал, само че и борбена жена, изпитала ужасите на Революцията.

Повечето персонажи в „ Да обичаш Наполеон “ са учредени върху действителни исторически персони и това прави тяхното наличие извънредно компактно и достоверно.

„ Читателите ще преживеят част от историята на едно отдалечено място с герои и събития, за които надали са чували. Надявам се, че до самия край ще бъдат изпълнени с най-човешките страсти: съчувствие, както към най-малките, по този начин и към най-силните измежду нас “, споделя американската романистка.

Страстта на Маргарет Роденберг към френската история се заражда по време на престоя на фамилията й във Франция през юношеските й години. Страстна пътешественичка, посетила над шейсет страни по света, тя е пропътувала повече от 30 000 благи, с цел да организира „ наполеоновите “ си проучвания, в това число до остров Света Елена в отдалечения Южен Атлантик, където се развива по-голямата част от действието на „ Да обичаш Наполеон “. Роденбърг е и шеф на Наполеоновото историческо сдружение, организация с нестопанска цел, която разпространява познанията за епохата на Наполеон.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР