Докато други източноевропейски страни окончателно премахват съветските си паметници, у

...
Докато други източноевропейски страни окончателно премахват съветските си паметници, у
Коментари Харесай

Призракът на комунизма още броди...

Докато други източноевропейски страни дефинитивно отстраняват руските си монументи, у нас те си стоят. Френският актьор Мич Брезунек се въодушевява от призрака на комунизма, който явно все по този начин броди по нашите земи, и пресъздава 12 монумента от епохата в онлайн изложбата  " Призракът е тук ". Във виртуалните 3D интервенции Альоша е " опакован " със златист чаршаф, МОЧА изчезва в пламъци, а паметникът на руската войска в Бургас бива покрит с хлябове и сол. Онлайн проявата е част от плана на Брезунек " Призрак ", който цели събирането на средства в поддръжка на културния бранш в Украйна и България.

Творбите му могат да се видят онлайн до 9 октомври на адрес .  " Призраците се появяват сред забележимото и невидимото, сред предишното и сегашното, сред виртуалното и материалното, с цел да ни припомнят, че историята се повтаря ", написа той. 

" Всеки от пресъздадените монументи споделя своя лична история. Надявам се, че тези истории ще вдъхновят всички нас да погледнем на груповото си минало от друга вероятност. Можем ли да се поучим от неверните стъпки в предишното и да създадем едно по-добро бъдеще? Можем ли да намерим градивни способи да приказваме за постоянно присъстващото минало? Призракът е тук, с цел да ни подсети, че историята постоянно се повтаря ", разсъждава Брезунек.

Освен 12-те паметника на Червената войска, преобразени дитигално, изложбата включва триизмерна цифрова карта, която рамкира концепцията на художника и сплотява всички детайли. Картата метафорично показва двете " лица "  на България. От едната страна отразява стратегическите местоположения на руските монументи, а от другата страна монументите са сменени с 12-те звезди на знамето на Европейски Съюз, ситуирани на същите местоположения. Тази страна на картата отразява сегашното.

В плана си Брезунек поставя въпроса за повторението на исторически за Европа събития. В основаването на своите 3D произведения той работи в съдействие с проф. Евелина Келбечева - български историк и откривател на комунистическото минало на страната. Тя е и създател на историческите текстове на изложбата. За основаването на видео творбите френският художник си сътрудничи си колаборира с 3D актьора Darky.

Мич Брезунек е роден във Франция през преломната за Източна Европа 1989 година Дипломира се в Академията за изящни изкуства на Бретан, Франция, в региона на пластичните изкуства. От 2016 година живее и работи в Пловдив. Сред независимите изложения на актьора са Incubus (2017), Venus Ritual (2018) и " Как да станеш най-хубавия художник на света "  (2021).

Изложбата " Призрак ", включваща и AR ( " аугментирана действителност " ) прекарване, ще бъде показана онлайн в София през ноември, откакто при започване на септември към този момент гостува в Градската изложба в Пловдив. Всички произведения ще бъдат налични за закупуване под формата на NFT (незаменим токен), а 70% от приходите ще отидат в поддръжка на украински самостоятелни актьори и културни събития в Украйна, както и за българската самостоятелна арт сцена.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР