Докато част от галериите у нас се тревожат, че заради

...
Докато част от галериите у нас се тревожат, че заради
Коментари Харесай

В подземията на мавзолея ще се излага съвременно изкуство

Докато част от галериите у нас се тревожат, че поради коронакризата може да им се наложи да затворят порти вечно, Софийската градска художествена изложба има тъкмо противоположните грижи - да усвои още две пространства. Първото бе предадено на СГХГ с решение на Столичния общински съвет преди година и половина, това са подземните пространства под някогашния пантеон, които би трябвало да станат място за модерно изкуство. Преди дни стана ясно, че и някогашната постройка на НИПК на бул. “Дондуков ”, става филиал, където изгпежда ще има непрекъсната експозиция. Разговаряме с Аделина Филева, шеф на СГХГ от от 15 години, за работата на галериста в изискванията на противоепидемиологични ограничения, новите виртуални провокации и бъдещето на едно от най-интересните арт пространства в столицата. 
 

Как се отразява изключителното състояние на Софийската градска изложба, а и върху художествения живот като цяло? 

- Извънредното състояние промени сензитивно интензивността и динамичността на нашата активност, както и на художествения живот в България. Особено отчетливо се усеща при нас, както и във всички креативен и културни институти  липсата на публиката, за която ние работим и вършим своите проучвания, експозиции, срещи, диспути, прожекции на филми и така нататък Настоящата обстановка обаче ни даде опция да се концентрираме по-силно  в друга посока. От една страна да приключим планове, издания, реституция на избрани произведения, които бяха на “изчакване “, а от друга да се обърнем към визуализация и лъчение на къси филми и клипове за актуалните изложения, които публиката към момента не е разгледала. В момента предлагаме образна разходка в залите на галерията, която може да бъде забелязана на официалня уебсайт и фейсбук страницата ни.

Докога имате опция да оставите в галерията изложбата на Константин Щъркелов и обмисляте ли, в случай че няма различен метод, да я покажете онлайн? Готови ли сте да работите с стеснен достъп на гости - примерно не повече от 10 души по едно и също време?  

- Галерията преработи своя живописен проект. Част от изложбите, които планувахме за пролетта, лятото и началото на есента ще се осъществят през 2021 година. Настоящите изложения, които са подредени в залите ще бъдат продължени – “Константин Щъркелов. Самотникът друмник ” – до края на октомври, а " ИЗКУСТВО без/със ВРЕМЕТО? " до края на месец юни.

Най-тъжното в работата на една изложба са празните зали. Хората дават живот на нашите планове. Още в първият миг, в който галерията още веднъж отвори порти, сме подготвени да създадем нужния режим за достъп, съгласуван с ограниченията за сигурност в изискванията на епидемията. Няма да е елементарно, само че е значимо публиката да има опция за се допре да творбите в експозициите, както и до продуктите в нашата книжарница. Във филиалите ни – изложба „ Васка Емануилова “ и изложба „ Дечко Узунов “ също реорганизирахме художествените проекти и удължаваме квалифицираните експоциции - “Марко Марков – 130 години от рождението му ” и “Дечко Узунов. Едно пътешестване до Китай ”. 

Необходима ли ви е и ще търсите ли помощ от страната - по програмата 60/40 или може би от фонд Култура?

За нас като културна институция е изключително значимо да се резервира гласуваният бюджет. До актуалният миг финансови промени няма, само че следва преразглеждане финансовият проект на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Важно е да бъдем обезщетени за изтеклите месеци, през които нямаме доходи, само че с поддръжката на страната в лицето на министерството на културата, Столична община и със лични сили ще се оправим.

Обмисляте ли взаимни, солидарни действия дружно с други галерии? Ще има ли гилдията обща позиция за нужните спешни ограничения за подкрепяне на хората, организациите и институциите? 

- СГХГ  е член на Сдружение “ Български музеи “ и поддържа връзка с музеите и галериите в София и страната. На 23 април имаше видеоконферентна среща на министъра на културата Боил Банов, зам. министъра Амелия Гешева и др. с управителния съвет на Сдружение “Български музеи “ и с ръководителя на УС на Сдружението на общините в България Даниел Панов. Бяха разисквани опазване на актуалното финансиране и поддръжка заради понижаване на приходите. Изразено бе предпочитание след отпадане на възбраната за посещаване на парковете и планините, да се даде опция за посещаване на музеите навън и археологическите обекти. За посещаване на художествените галерии и музеи ще са нужни правила за достъп. Изрази се мнение, че ще е нужно евентуално и съществуването на термокамери. Насрочена е и последваща среща след 6 май. Новата обстановка повдигна и доста други въпроси. Предстои да се сътвори работна група, която ще разисква и приготвя решения и промени свързани освен с рецесията, а с проблеми които са останали нерешени във времето.

СГХГ в лицето на уредника Владия Михайлова в изложба „ Васка Емануилова “ към този момент интензивно взе участие в дебата на гилдията на свободните артисти с Министерството на културата за подпомагането им в този спешен миг. Всъщност самият профил на нашия филиал изложба „ Васка Емануилова “ допуска такава интензивност и съпричастност, тъй като значително там по стратегиите „ Място за срещи “ и  „ Скулптура “ работим най-вече с  визуални актьори на свободна процедура и даваме опция за  реализация на техни  техни дебютни планове и изложения. В този смисъл СГХГ е дала към този момент знак,че взе участие и би подкрепила обща и единна позиция в това отношение.

Как върви работата по усвояването на подземията под някогашния пантеон? 

- Ние по документи получихме мястото предходната година. Сега изследваме документите, на няколко пъти водихме там най-различни експерти. Искаме да съберем оферти и нови хрумвания, тъй като от време на време хора от други области виждат неща, които ние няма да видим. Още сме на стадий изследване и осмисляне на самото пространство. Защото то е доста спорно, провокира най-различни страсти у хората и би трябвало го създадем по-внимателно, да не се бърза доста. Когато осмислим функционалността дефинитивно, би трябвало да се направи задание и по-късно към този момент ще се види цената на плана и Общината ще стартира да отделя средства за реализацията. 

Имате ли някакви периоди?

-  В този квадрат, тази част на София, по проект би трябвало да се прави общоприет ремонт. И имаше концепция музеят да се направи дружно с този ремонт, да не се копае на няколко пъти. Това е за мавзолея към този момент. 

А за постройката на “Дондуков ” какви са проектите? 

- Общината реши да даде постройката на някогашния НИНКН (Национален инстут за недвижимото културно завещание - б.р.) на нас, тъй като галерията има добър фонд, само че от много години работи без непрекъсната експозиция. За да не дублираме активността на Националната изложба, започнахме с краткотрайни експозиции, като последователно аз минах напълно на проектно-изследователско начало. Колегите готвят кураторски планове, като работят с фонда на галерията, с цел да можем да вадим повече творби. Защото една непрекъсната експозиция, която нормално стои от 3 до 5 години, могат да си разрешат музеи, които имат големи площи, доста скъпи сбирки и съществено развъртян туризъм. А при нас в този момент туризмът напълно ще намалее. 

На защото в нашата сбирка имаме една доста добра колекция от портрети и автопортрети, за " Дондуков " се оформя концепцията да създадем може би една непрекъсната галерия. Знаете, че вършим постоянно положителни фотографски изложения - и това също желаеме да разтеглим. Нашият фонд модерно изкуство и снимка също е значим. 

Но и там ще би трябвало първо да се обследва постройката, с цел да се види в какво положение е, да се направи и главен ремонт с преустрояване. Предстои сериозна работа, която никога няма да е бърза. А също и съществени средства, тъй като основаването на един музей в никакъв случай не е нещо на ниска цена, в случай че желаеме той да бъде на висота. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР