Докато часовникът отмерва времето до крайния срок 1 ноември, който

...
Докато часовникът отмерва времето до крайния срок 1 ноември, който
Коментари Харесай

Пакистан предприе стъпки за експулсиране на 1,7 милиона души

Докато часовникът отмерва времето до крайния период 1 ноември , който Пакистан дефинира на мигрантите без документи да изоставен страната , Мохамед Рахим се качва на рейс от Карачи до границата с Афганистан.

„ Бихме живели тук цялостен живот, в случай че не ни върнат назад “, споделя 35-годишният афганистански жител, който е роден в Пакистан , оженил се е за пакистанка и е отгледал децата си, родени в Пакистан, в пристанищния град, само че няма пакистански документи за идентичност.

Правителството на талибаните в Афганистан заяви, че към 60 000 афганистанци са се завърнали в страната в интервала сред 23 септември и 22 октомври от Пакистан , който на 4 октомври разгласи, че ще експулсира незаконните мигранти, които се намират в страната, съобщи “Reuters ”.

Междувременно стана ясно, че последните ежедневни данни за завръщащите се локални хора са три пъти по-високи от естественото, показа на 26 октомври представителят на талибанското министерство за бежанците Абдул Муталеб Хакани .

Близо до квартал „ Сохраб Гот “ в Карачи , където се намира едно от най-големите афганистански селища в Пакистан, оператор на автобусна линия на име „ Азизула “ изясни, че са били пуснати спомагателни услуги , с цел да се отговори на потребностите на огромния брой пътуващи. Пред рейсовете на конкурентни превозвачи бързо се образуваха опашки от лица, които желаят да пътуват към Афганистан.

Екип на “Reuters ” съумя да интервюира 7 фамилии бежанци в Сохраб Гот, както и четирима талибани и пакистански чиновници, водачи на общността, филантропични служащи и юристи, които настояват, че опасността от страна на Исламабад и последвалото ескалиране   на подкрепяния от страната тормоз са преобърнали живота на доста фамилии и са принудили даже афганистанци с годни документи да изоставен.

От пакистанското вътрешно министерство не пожелаха да дадат коментар. Говорителката на Министерството на външните работи Мумтаз Захра Балоч посочи в свое изказване, че проектът за експулсиране е в сходство с интернационалните правила и правила : „ Нашите достижения през последните четиридесет години във връзка с приемането на милиони наши афганистански братя и сестри приказват сами за себе си. “

Според публични данни на Исламабад понастоящем Пакистан е дом на над 4 млн. афганистански мигранти и бежанци , от които към 1,7 млн . са без документи . Афганистанците съставляват най-голямата част от мигрантите, като доста от тях дойдоха в страната, откакто талибаните си върнаха контрола и властта над Афганистан през 2021 година, само че огромна част от тях участват още от руската инвазия през 1979 година Заплахата за експулсиране пристигна след самоубийствените бомбени атентати , осъществени по-рано през тази година, в които съгласно държавното управление, което не даде съответни доказателства, са забъркани афганистанци. Исламабад ги упреква също по този начин за контрабанда на незаконни артикули и за осъществяването на други офанзиви на бойци от екстремистки групировки.

Пакистан, който сега изпитва дефицит на парични средства и се бори с рекордна инфлация разгласи, че мигрантите без документи са източвали ресурсите му в продължение на десетилетия. Въпреки провокациите , пред които са изправени мигрантите, Пакистан е единственият дом, който доста от тях познават, както и леговище от икономическите ограничения и крайния обществен консерватизъм, с които се сблъсква всекидневно Афганистан, твърди Самар Абас от Мрежата на бранителите на човешките права в провинция Синд (Пакистан), която оказва помощ на близо 200 афганистанци, които желаят да останат.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР