Докато българското Министерство на външните работи около провокациите на

...
Докато българското Министерство на външните работи  около провокациите на
Коментари Харесай

Китай се забърка в дипломатически скандал след гаф на посланика в Париж

Докато българското Министерство на външните работи " " към провокациите на - няколко думи на китайския дипломат във Франция Лу Шай бяха задоволителни, с цел да основат интернационален скандал.

Той беше поканен на изявление във френската медия LCI в петък, с цел да разяснява ролята на Пекин в възможни договаряния за помирение в Украйна.

Отговорите на китайския посланик не просто повтаряха опорните точки на Кремъл за спора, само че и сложиха под въпрос суверенитета на всички републики, отделили се като самостоятелни страни след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Водещият Дариус Рошбен го попита дали възприема окупирания от 2014 година полуостров Крим за украинска територия, на което Лу Шай се поколеба и отговор: " Зависи ".

" Извинете, само че няма по какъв начин да " зависи ". Или е на Украйна, или не е на Украйна ", репликира журналистът.

" Зависи по какъв начин гледате на казуса. Има история. Крим изначало е на Русия. Хрушчов го подарява на Украйна, до момента в който тя е част от Съюз на съветските социалистически републики ", споделя посланикът.

Водещият му припомня, че съгласно интернационалното право Украйна е страната, която има територията на Крим.

" Според интернационалното право даже страните от някогашния Съветски съюз нямат статут... по какъв начин да кажа, ефикасен статут в интернационалното право, тъй като няма интернационално единодушие за уточнение на техния върховен статут ", дава отговор Лу Шай, който изпитваше очевидно стеснение от тематиката на диалога.

Неуместните му мнения се отнасят до независимостта Литва, Латвия и Естония (част от Европейски Съюз и НАТО), Украйна, Беларус, Казахстан, Молдова, Грузия, Армения, Азербайджан, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан.

Трите балтийски републики неотложно реагираха с остри рецензии и привикаха съответните китайски посланици за пояснения по въпроса " дали позицията на Китай се е трансформирала ".

" Напомняме им, че ние не сме постсъветски страни, а страни, които незаконно бяха окупирани от Съветския съюз ", се споделя в позиция на външния министър на Литва.

Още в понеделник представителят на Министерството на външните работи на Китай Мао Нинг смекчи тона и се разграничи от изказванията на посланика във Франция.

" Китай почита суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на всички страни и поддържа на задачите на хартата на Организация на обединените нации. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Китай беше една от първите страни, които откриха дипломатически връзки със съответните страни ", споделя тя.

" Оттогава Китай постоянно е спазвал правилото на взаимно почитание и тъждество за развиването на двустранни връзки на другарство и съдействие ", споделя още представителят на Министерство на външните работи на Китай.

Цялото изявление на посланика в Париж е свалено от формалния профил на посолството в китайската обществена мрежа WeChat в реакция на дипломатическия скандал.

Междувременно, така наречен Интерпарламентарен алианс за Китай, в който влизат политици от цяла Европа, написаха отворено писмо до външния министър на Франция Катрин Колона с апел да разгласи Лу Шай за " личност нон грата " поради грубите му мнения.

" Освен че съставлява дълбока засегнатост към историята, културата и фундаменталната целокупност на засегнатите страни, думите на посланика се пробват да подкопаят главните правила, от които зависят предсказуемите дипломатически връзки. Не е работа на Китай - или на която и да е друга страна - да слага под въпрос суверенитета на останалите. Суверенитетът не е дипломатическа играчка, а е незаменимо ядро на интернационалните връзки, интернационалното право и хартата на Организация на обединените нации ", се споделя в позицията им.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР