Връзките на талибаните с Пакистан се развалят на фона на нарастващи опасения за сигурността

...
Докато афганистанските талибани празнуваха две години от контрола си над
Коментари Харесай

Докато афганистанските талибани празнуваха две години от контрола си над Афганистан на 15 август, отношенията им с Пакистан, техен дългогодишен съюзник и съсед, изглеждат все по-напрегнати.

Исламабад обвинява Кабул за поредица от смъртоносни атаки в племенния регион на Пакистан, граничещ с Афганистан. Последната атака, самоубийствен бомбен атентат в област Баджаур в края на юли, при който загинаха повече от 54 души, беше поета от филиал на ИДИЛ (ISIS) – Ислямска държава в провинция Хорасан (ISKP или ISIS-K).

Висши пакистански служители обвиниха управляващата администрация на талибаните, че не прави достатъчно, за да контролира движението на въоръжени групи, за да не пресичат порестата граница.

„Ще действаме съгласно международното право, за да се защитим. Ако афганистанските власти не действат, тогава действието вътре може да бъде една от опциите, но не и първата опция“, каза Билавал Бхуто Зардари, тогавашният министър на външните работи на Пакистан, дни след взрива в Баджаур, насочен към политическа функция.

Началникът на пакистанската армия генерал Сайед Асим Мунир също осъди „участието на афганистански граждани“ в извършването на атаки на пакистанска земя, като го нарече „вредно за регионалния мир и стабилност“ седмица след атаката в Баджаур.

Той посочи, че атаките, произтичащи от афганистанска земя, са „отклонение“ от мирното споразумение от Доха от 2020 г. между талибаните и Съединените щати, според което афганистанската групировка обеща да не позволява на въоръжени групи да действат на нейна територия.< /p>

Талибаните отхвърлят пакистанските твърдения

Администрацията на талибаните обаче, която осъди взрива в Баджаур, продължи да опровергава пакистанските обвинения.

„След неотдавнашния инцидент със сигурността в Пакистан официалните лица отново обвиниха афганистанците, вместо да укрепят сигурността на страната си“, каза Забихула Муджахид, главен говорител на талибанската администрация, в изявление, публикувано миналата седмица.

„Ислямското емирство на Афганистан още веднъж подчертава, че не подкрепя никаква атака срещу Пакистан и няма да позволим на никого да използва земята на Афганистан срещу Пакистан. Въпреки това не е наша отговорност да предотвратяваме и контролираме атаки на територията на Пакистан“, добави Муджахид.

Войната на думи улавя бързо влошаващите се връзки между двете страни, докато Пакистан е изправен пред нарастващи атаки срещу персонала на правоприлагащите органи, както и срещу широката общественост.

Според официални данни провинция Khyber Pakhtunkhwa, която включва Bajaur, е била разтърсена от повече от 300 атаки само през 2023 г., като по-голямата част от тях са поети от Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), забранена група, известна още като пакистанските талибани.

TTP е основана през 2007 г. и е идеологически свързана с афганистанските талибани, но изглежда, че действа отделно. Сред многото си искания пакистанските талибани търсят по-стриктно прилагане на ислямските закони, освобождаване на своите членове в държавен арест и намаляване на пакистанското военно присъствие в части от Хайбер Пахтунхва.

Бригаден генерал Саад Мухамад, бивш пакистански военен служител, който също е служил като аташе по отбраната в Афганистан, каза, че повече от 90 процента от атаките през последните няколко години са били свързани с TTP.


Тъй като талибаните многократно са отричали ролята си в атаките, Мохамед каза, че не може да види двамата съседи да станат приятели в „обозримо бъдеще“, тъй като те продължават да участват в игра на обвиняване.

„В най-добрия случай двете нации могат да се надяват да управляват отношенията си, но нищо повече от това“, каза той пред Al Jazeera.

Разговори на високо ниво

Амира Джадун, учен по борба с тероризма с фокус върху Пакистан и Афганистан, каза, че нападението в Баджаур само ще изостри допълнително напрежението между двете нации.

Джадун, асистент професор в университета Клемсън в Съединените щати, каза, че докато Пакистан е очаквал талибанското правителство да разбие TTP, талибаните не са действали решително.

Тя добави, че ISKP продължава да набира сила в племенните гранични райони на Пакистан, като същевременно остава сравнително по-малко активен в Афганистан, което дава достоверност на схващането, че антипакистанските бойци могат да намерят убежища в Афганистан.

„Разочарованието на Пакистан от талибаните непрекъснато нараства, независимо дали талибаните се възприемат като пасивни или ограничени.

„Неотдавнашните изявления на Бхуто-Зардари отразяват това, че Пакистан по-настойчиво сигнализира за това разочарование, може би с надеждата да принуди талибаните да приемат предупрежденията си по-сериозно“, каза тя пред Ал Джазира.

Делегация на високо ниво, водена от тогавашния министър на отбраната Хаваджа Асиф, пътува до Кабул за разговори през февруари, последвано от посещение на афганистанския външен министър Амир Хан Мутаки в Исламабад през май.

Но дискусиите не намалиха насилието, като TTP извърши повече от 90 атаки само през месец юли. Jadoon каза, че TTP представлява особено затруднение за афганистанските талибани поради историческите връзки на групите, общия произход и симпатиите към тях сред някои членове на талибаните.

„По отношение на ограничаването на ISKP, талибаните със сигурност имат капацитета да извършват целенасочени убийства на своите висши командири – но е по-малко ясно дали талибаните имат капацитета да поддържат постоянен натиск до степен, че да могат да влошат оперативно ISKP в в дългосрочен план“, добави тя.

Междувременно се смята, че Пакистан отново се ангажира със Съединените щати, за да се справи със заплахите за регионалната сигурност. Генерал Майкъл Ерик Курила, който ръководи Централното командване на Съединените щати, се срещна с началника на армията на Пакистан миналия месец по време на второто му посещение в южноазиатската страна за седем месеца.

Според изявление на пакистанската армия, официалните лица са обсъдили въпроси, свързани с „ситуацията на регионалната сигурност и сътрудничеството в областта на отбраната“.

Низам Саларзай, базиран в Исламабад изследовател с фокус върху вълненията в племенния пояс на страната, каза, че за Пакистан TTP винаги ще бъде основна грижа от гледна точка на борбата с тероризма.

„Досега американците го третираха като локализиран въпрос. Афганистанските талибани също казват, че техните разговори в Доха не са включвали въпроси, свързани с Пакистан, и те също искат да нарисуват опасенията относно TTP като вътрешен въпрос на Пакистан“, каза Саларзай пред Al Jazeera.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР