Доживот! На 5 декември Международният олимпийски комитет (МОК) наложи най-тежката

...
Доживот! На 5 декември Международният олимпийски комитет (МОК) наложи най-тежката
Коментари Харесай

Виталий Мутко – Недосегаемият

Доживот! На 5 декември Международният олимпийски комитет (МОК) наложи най-тежката присъда на най-силния човек в съветския спорт Виталий Мутко. Вицепремиерът на Русия и някогашен състезателен министър е лишен вечно от правото да взе участие в олимпийското придвижване и да посещава олимпиади. Изключването на висшия функционер е поради административната му роля в допинг абсурда с сменените, унищожени и манипулирани допинг проби на съветските спортисти.

След наказването опозиционери желаеха неотложно оставката на Мутко като вицепремиер. Депутат от комунистическата партия заведе дело против него за уронване на престижа на страната и на съветския спорт. Известен коментатор го съпостави с коня на император Калигула (виж карето). Кремъл обаче мълчешком го поддържа, макар че поради него би трябвало да преглътне 15 милиона $ санкция към МОК и унижението съветските спортисти да се състезават под безпристрастен байрак на зимната олимпиада през февруари.

Мутко може да е осъден от МОК, само че не и от индивида, от който зависи по какъв начин ще се развие кариерата му отсега нататък – Владимир Путин. Двамата се познават от началото на 90-те години, когато едновременно в Санкт Петербург стартират да катерят стълбата на политическата подчиненост. Роденият в южния краснодарски край Мутко като млад се мести в тогавашния Ленинград, работи като корабен механик, дипломира се и прави бърза кариера в Комсомола. След измененията бързо се преориентира, като се издига до заместник-кмет и шеф на градския Комитет по обществените въпроси. Заедно с Путин, който е шеф на Комитета по външните въпроси, вземат участие в организацията на Игрите на благосклонност през 1994 година Това е първото огромно интернационално събитие в страната след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Дали даден политик в Русия ще бъде демонтиран, не се взема решение от Тръмп, Меркел, Юнкер или МОК, а само от Путин. А Владимир Владимирович нормално не се огъва под напън извън. Затова Мутко очевидно ще продължи да дърпа конците в съветския спорт. Той наподобява недостижим и на високия си пост във футбола – президент на Организационния комитет на международното следващата година. Единствената реакция на ФИФА след наказването от МОК бе малко известие, че това няма да се отрази на подготовката на мондиала. Това състезание се обрисува като следващата мощна спортна пропагандна машина на Путин – както зимните олимпийски игри в Сочи и надпреварите от “Формула 1 ” в обичания курорт на президента.

Мутко има съществени позиции в спортната и политическа система. От 1997-а до 2003-а е президент на футболен клуб “Зенит ” (Санкт Петербург). Контролирайки големия финансов запас от държавния спонсор “Газпром ”, той основава мощна мрежа от въздействие. През 2001 година по негова самодейност се основава днешната Висша футболна лига на Русия, на която става президент. През 2005 година печели избора за президент на Руския футболен съюз с 96 от 99 вероятни гласа от членовете на Изпълкома. По негова концепция са поканени чужденците Гус Хидинк и Фабио Капело за треньори на националния тим. Мутко стига и до Изпълкома на ФИФА, където остава до назначението си за вицепремиер на Русия по въпросите на спорта, туризма и младежката политика през 2016 година Преди това в продължение на 8 години е състезателен министър. Днес продължава да е началник на футбола, въпреки че на висши държавни чиновници не е разрешено да заемат управителни постове в спортни организации.

“Длъжностни закононарушения на спортни мероприятия ” – Мутко е добър ценител на тази материя, защото тя служи за тематика на дипломната му работа по право. Дори изваден от олимпийското придвижване, той остава цар на спорта в Русия и като че ли нищо не може да му разклати трона. Нито гафове като надвишения 12 пъти предел за разноски на първата му олимпиада като състезателен министър във Ванкувър, нито допинг свадите, нито комичните му изяви на негоден британски. “Ноу криминалити ” – с тези думи Мутко пробва да убеждава английски публицисти, че в Русия няма престъпност и заплаха за туристите на международното. Истински шлагер в интернет е речта му пред ФИФА за семейството на мондиала, която стартира с думите “лет ми спик фром май харт ин инглиш ” с трогателен съветски акцент. Оказа се, че е учил изявлението си цели две седмици, а жена му и дъщерите му се заливали от смях при напъните му да приказва на непознат език. По този мотив за идващия му рожден ден Путин го изненадва със самоучител по непознати езици, а Медведев му написа преднамерено приветствено писмо на негоден британски.

Сравниха го с коня на Калигула


Известният съветски състезателен коментатор Василий Уткин съпостави Виталий Мутко с коня Инцитат, който римският император Калигула прогласява за сенатор и сановник, с цел да му се кланят благородниците и да бъдат унижавани.

В профила си във фейсбук журналистът написа: “Калигула може да е бил перверзен, само че е имал възприятие за хумор… Кон в сената – кич. И самоирония. Сега времената са други. Днес с Мутко би трябвало да се приказва като с вицепремиер, да се вземат решение държавни въпроси… Когато се разбра, че потъва, той най-малко можеше да опита да избави спортистите и престижа на страната. ”

За него


Той сътвори системата за допинг


Виталий Мутко е архитектът на системата, която пази съветските спортисти от откриване на позитивни допинг проби. Той персонално ме е молил да манипулирам проби, както и да открия средство, което да заличава приемането на избрани неразрешени стимуланти и да усъвършенства достиженията на спортистите. Така сътворих коктейл от три анаболни стероида и мартини, който Мутко персонално изучи и утвърди. Коктейлът е даван на спортисти по лист, с цел да ги защищити от позитивни проби.

Григорий Родченков, инженер-химик, някогашен шеф на съветската антидопингова лаборатория


Одобрил е машинациите


В интервала 2011-2015 година повече от 1000 съветски състезатели от разнообразни типове спортове са се облагодетелствали от централизираната система за прикриване на позитивни допинг проби, основана със знанието и утвърждението на тогавашния състезателен министър. С негово снизхождение съветската антидопингова лаборатория е укривала позитивни проби. Извършвани са подмени и операции на пробите на спортистите от зимните игри в Сочи и други надпревари.

Ричард Макларън, професор по право, началник на следствието на Световната антидопингова организация

Разклати олимпийското семейство


Целенасоченото манипулиране от страна на антидопинговата система в Русия беше невиждана офанзива, която разклати олимпийското семейство. Наложените санкции би трябвало да сложат завършек на този печален интервал в олимпийското придвижване. Сега би трябвало да се стремим към по-чисто бъдеще на спорта. Неслучайно запазихме правото на чистите съветски спортисти да се състезават под безпристрастен байрак на зимните игри в Пьончан. Вярвам, че тези спортисти ще употребяват своя късмет и ще показват пред света едно ново, неопетнено лице на съветския спорт.

Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР