Доходността на 10-годишните облигации на Германия се повиши в сряда

...
Доходността на 10-годишните облигации на Германия се повиши в сряда
Коментари Харесай

Доходността на 10-годишните германски облигации излезе над 0% за пръв път от май 2019 г.



Доходността на 10-годишните облигации на Германия се увеличи в сряда над 0% за първи път от 2019 година, отбелязвайки евентуална повратна точка за дълговия пазар в еврозоната, характеризиращ се от години с негативна рентабилност с помощта на солидната поддръжка на ЕЦБ в битката с дефлационните сили и за справяне с икономическите последни от коронавирусната рецесия.

10-годишната рентабилност на държавните скъпи бумаги на Германия, които се смятат за пример в цялата еврозона, набъбна в сряда до 0,009%, което е покачване с 2 базисни пункта в границите на деня.

Според редица анализатори излизането на доходността на положителна територия (над нулата, която е доста основно ниво), отразява упованията за идно стягането на паричната и лихвена политиката от страна на Европейската централна банка.

Повишаването на доходността в Германия отразява рекордно високата инфлация в страна през декември и през цялата 2021 година, както и немската стопанска система, която се възвръща от пандемията Covid-19. Рекордно висока е и инфлацията в цялата еврозона и това би разрешило на ЕЦБ да понижи паричните стимулиращи ограничения, които от години потискат доходността на облигациите в единния блок.

Днешното повишаване на доходността на немските бумаги над нулата идва в миг, когато пазарите на облигации в еврозоната залагат на първо покачване на лихвите от страна на ЕЦБ с 10 базисни пункта в към септември и даже залагат на още едно покачване към декември.
Тези упования са подкрепени от сигналите, че и Федералният запас на Съединени американски щати може да увеличи лихвите - освен това още през март - и още на три пъти до края на годината.

Членовете на Фед също по този начин алармираха, че централната банка може да свие мощно раздутия си баланс от над 8 трилиона $, като стартира да продават закупените от централната банка скъпи бумаги.

Тези опасения доведоха до по-висока рентабилност на облигациите в еврозоната през последните седмици, като 10-годишната рентабилност на Германия се увеличи с близо 40 базисни точки единствено в границите на последния месец, проследявайки по-висока рентабилност на американските бумаги.

Европейската централна банка също възнамерява да приключи своите пандемични незабавни покупки на облигации през март, като и това способства за растящата рентабилност на еврооблигациите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР