Доходността на 10-годишните американски държавни облигации нарасна над горната линия

...
Доходността на 10-годишните американски държавни облигации нарасна над горната линия
Коментари Харесай

Най-накрая се случи: пробив при облигациите

Доходността на 10-годишните американски държавни облигации набъбна над горната линия на канала на низходящ тренд, проследяван от средата на 80-те години на предишния век. Това става, разследване на възходящата инфлация и реакцията на Федералния запас на Съединени американски щати към нея, които породиха въпроси дали дълготрайната наклонност неизбежно ще завърши, съгласно изследователска записка на Deutsche Bank.

" Ясно е, че подобен канал не може да продължи постоянно, в случай че не сте на мнение, че непрекъснато ще следим негативна номинална рентабилност в Съединени американски щати през втората част на това десетилетие ", сподели Джим Рийд, началник на тематични проучвания в Deutsche Bank, в изпратена по имейл записка в понеделник, която илюстрира низходящата наклонност.

" Така че близо 40-годишната линия на тренд съвсем несъмнено ще би трябвало да завърши през идващите няколко години, без значение от всичко. Но скорошният скок на доходността покачва вероятността това да стане неизбежно. "

" Язовирът най-сетне се счупи предходната седмица с внезапно повишаване на доходността, защото пазарите се разсъниха за действителността, че всяка идна среща на FOMC може да докара до повишение на лихвите с 50 базисни точки ", написа Рийд в обособена записка в понеделник.

" Много представители на Фед през седмицата или утвърдиха това, или не се опълчиха прекомерно мощно ".

Миналата седмица доходността на 10-годишните държавни скъпи бумаги набъбна с 34,5 базисни пункта до 2,491% в петък, най-голямото седмично нарастване от септември 2019 година, съгласно Dow Jones Market Data. Това е най-високата рентабилност от 6 май 2019 година

В края на съвещанието си на Федералния комитет за отворена парична политика, на 16 март, Федералният запас увеличи главния си лихвен % за първи път от 2018 година, като стъпка в битката с високата инфлация. Фед увеличи лихвения си % с 25 базисни пункта от близо нула и алармира за по-нататъшно стягане на паричната си политика тази година.

Междувременно " фактът, че последното десетилетие беше толкоз несъответстващо от позиция на интензивността и инфлацията, значи, че пазарите към момента отхвърлят да повярват, че Фед може да стигне доста надалеч в този цикъл ", съгласно Рийд.

" Ако цикълът след световната финансова рецесия " може да бъде заличен от паметта на хората ", тогава пазарите може да ценообразуват 300 до 400 базисни точки покачвания тази година, а не към 240 базисни точки, които в този момент се правят оценка ", написа Рийд в бележката си, наблягайки диаграмата. Това е " като се има поради какъв брой надалеч е Федералният запас зад кривата ".

" Като цяло има непрекъснато недоумение на този цикъл ", сподели Рийд. " Пазарът е групово закотвен към трендовете от последния цикъл. " " Преди срещата на FOMC през юни 2021 година, Фед и пазарът съвсем не ценообразуваха каквито и да било промени в лихвените проценти до 2024 година ", сподели той, " и единствено 3 покачвания за 2022 година неотдавна при започване на тази година ".

Размерът на покачванията на лихвите, които в този момент се правят оценка от пазара за 2022 година, " към момента не е огромна година на стягане в исторически проект ", споделя Рийд.

Въпреки скока по-високо в доходността на 10-годишните облигации, " действителните лихвени проценти остават мощно негативни ", съгласно записка на DataTrek Research, изпратена по имейл.

През 2013 година волатилността на пазара на облигации " избута действителните лихвени проценти от сходни негативни равнища до позитивни в продължение на един месец ", сподели в бележката съоснователят на DataTrek Никълъс Колас.

" Бързата смяна в пазарните настроения, свързани с първото и в този момент към този момент няколко предстоящи нараствания на лихвите с 50 базисни точки тази година, може да е повода за същата версия и през 2022 година "

Неотдавнашното повишаване на доходността на 10-годишните облигации евентуално не е завършило, съгласно бележката на DataTrek. " Реалните ставки могат - и би трябвало - да станат позитивни ", написа Колас.

" Предстоящите стопански данни съвсем несъмнено ще покажат продължаващ инфлационен напън. " Междувременно деликатно следеният спред сред доходността на 2-годишните и 10-годишните облигации остава позитивен, " което е добра вест ", сподели Колас.

Обръщането на тази част от кривата на доходността, следено, когато доходността на 2-годишните държавни скъпи бумаги се увеличи над доходността на 10-годишните държавни скъпи бумаги, исторически е сигнал за задаваща се криза.

" При към момента позитивни спредове държавните облигации споделят, че Фед няма да " затегнат прекалено " и да провокират криза, " съгласно Колас. " Спредът при 2/10 годишните облигации, улавя предстоящите покачвания на лихвите през последната половина на 2022 година и през 2023 година "

Десетгодишната рентабилност минус 2-годишната рентабилност доближи 18 базисни пункта неотдавна, съгласно данни на Федералната аварийна банка на Сейнт Луис. Това се съпоставя със спред от 30 базисни точки на 15-ти март, ден преди Фед да разгласи, че покачва референтната си рента от съвсем нулата.

Спредът сред 3-месечната и 10-годишната рентабилност на пазара на държавни облигации на Съединени американски щати е различен благонадежден знак за криза, само че е " ненужен сега, тъй като знаем, че Федералният запас възнамерява дълга серия от покачвания на лихвите и те надвишават 3- месечен прозорец ", добавя Колас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР