Договореното увеличение на работните заплати в сектора на средното образование

...
Договореното увеличение на работните заплати в сектора на средното образование
Коментари Харесай

Янка Такева: Учителите ще излязат на протест, ако се забави гласуването на бюджета

Договореното нарастване на работните заплати в бранша на междинното обучение за учители и педагогичен личен състав не може да се реализира заради неналичието на бюджет . Средствата обаче са заложени и са на стойност 546 млн. лева . Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева съобщи пред, че нарастването е контрактувано от 1 януари 2023 година 345 млн. от тези средства са за учителските заплати, 59 млн. са за заплати на непедагогически личен състав и над 80 млн. са за общественото обезпечаване от работодателите .

Ако бюджетът бъде признат, увеличението на работните заплати ще се върне със остаряла дата от 1 януари 2023 година

" Ако се забави гласуването на бюджета, сме подготвени с протестни дейности. Редно е. Трябват ни три дни да предупредим работодателите ", сподели Такева.

Днес има изпълнителен комитет на КНСБ и ще вземат решение по кое време учителите ще тръгнат на протестни дейности.

Крайно време е да се усили началната работна заплата на учителите, които излизат от университетите, сподели Такева. Исканото нарастване е 1900 лева

Янка Такева съобщи още, че има недостиг на учители по математически и естествени дисциплини, информатика, биология, проучване на непознати езици. За да може младите учители да влязат в учебно заведение, те би трябвало да имат още един тласък.

Тази образователна година има 4500 новоназначени учители, към 3 000 от тях са до 35-годишна възраст - такива, които приключват обучение. Другите са такива, които се местят от едно място в друго.

Около 5-6 хиляди учители са нужни на година, сподели Такева. Като работят доста пенсионери, които не могат да оставят системата без постоянни и качествени учители.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР