Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество със Северна Македония не

...
Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество със Северна Македония не
Коментари Харесай

БСП-София: Договорът за приятелство със Северна Македония не реши проблемите

Договорът за другарство, добросъседство и съдействие със Северна Македония не реши съществуващите проблеми и не даде вероятност за изчистване на останалите противоречиви въпроси сред двете страни. За разлика от Преспанския контракт с Гърция, той няма измерими претенции и отговорности, които могат да бъдат следени по какъв начин се съблюдават.

Това декларират в своя позиция до медиите от БСП-София във връзка връзките сред България и Северна Македония.
 България слага алената линия преди рамката на договарянията на Скопие с Европейски Съюз
България слага алената линия преди рамката на договарянията на Скопие с Европейски Съюз

Захариева: Непризнаването на историческата истина тежи в сегашното

По думите им страната ни има право на несъгласие и може да отсрочи периода на започване на директни договаряния на Европейски Съюз с Република Северна Македония. Това е последният сериозен преговорен инструмент в връзките ни с РСМ, акцентират те.

В тази връзка те приканват към народен консенсус за разбиране и установяване на следните области, представляващи " червени линии ", съхраняващи националния интерес на страната ни. Това би трябвало да са ясни и проверими претенции, които северномакедонската страна да одобри като обвързване, допълват алените.

Според тях на първо място е належащо да се дефинира какво разбираме под " Обща история ", както и да се посочи спецификата на потребления формален език. В дефиницията на понятията, че под Обща история се схваща обединен исторически развой на образуване, развиване и одобряване на българската националност и нация от Средновековието до края на Втората международна война, а под формален език се схваща език, чиито произход и развиване се основава на българските приказва .

Датата 2-ри август 1944 година, когато са декретирани македонската страна, нация и език, би трябвало безусловно да участва , безапелационни са от БСП-София.

Те считат, че би трябвало да се договорят промени в Преамбюла на конституцията на Република Северна Македония - измежду държавнотворните нации: сърби, турци, роми, власи, бошняци да бъдат добавени и българите. Трябвало да се контракти при идното броене на популацията в Република Северна Македония, което ще се организира през април 2021 година, българите да бъдат включени публично измежду етническите групи и народности.

БСП-София са безапелационни, че би трябвало да бъде задействана работата на Съвместната междуправителствена комисия, основана по чл.12 от контракта. Тя трябвало да има работни групи и подкомисии по основни въпроси - вложения, просвета, стопанска система, енергетика, бизнес, превоз и известия (особено в подтекста на кулоар №8), просвета, защита и сигурност, означават още социалистите.

Те акцентират, че би трябвало да има отвод от възможна европейска легитимация на идеология от предишното с очебийно антибългарски темперамент , засягаща правата на българските жители и на такива с българско съзнание и противоречаща на актуалните европейски полезности.

От БСП-София упорстват и за въздържането от дейности, които се свързват с опити за поддръжка и поощряване на искания за признание на така наречен " македонско малцинство " в България.

Лекомислена неточност на българската външна политика е пропуща да се решат противоречивите въпроси преди подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, считат те.

За да бъдат обезпечени нашите национални ползи, ние се нуждаем от подписването на Анекс към Договора за другарство или на Декларация на държавното управление на Република Северна Македония и доказана от Народното събрание на РСМ. В тях да бъдат включени и областите представляващи " червени линии ". Тези документи би трябвало да бъдат подписани до свикването на първата Междуправителствена конференция сред Европейски Съюз и РСМ. В противоположен случай нашите ползи изискват използването на правото ни на несъгласие и отсрочване на началото на договарянията за присъединение за 2021 год, пишат още от БСП-София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР